Miljöbästa Bilar 2015

År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta av de bilar som tillverkas idag kommer fortfarande att rulla på våra vägar då. Därför kräver Gröna Mobilister redan nu att alla bilar som nomineras till utmärkelsen Miljöbästa Bil ska kunna köras förnybart. Drygt 30 bilmodeller uppfyller våra krav.

Tävlingen Miljöbästa Bil 2015 är nu avgjord! Läs om alla resultat här.

Gröna Mobilister har utsett Miljöbästa Bil varje år sedan 1994. Mycket har hänt sedan dess. Biltillverkarna kommer med allt snålare modeller. Allt fler bilar kan köras på biodrivmedel. Elektrifieringen har kommit igång på allvar.

Därför har Gröna Mobilister nästan varje år skärpt urvalskriterierna. I fjol använde vi oss av den statliga miljöbilsdefinitionen, där vi plockade bort det idiotiska viktberoendet. Då nominerades 53 bilmodeller. Om vi använt samma kriterier i år hade vi blivit översvämmade av bilmodeller.

Det politiska målet är att den svenska fordonsflottan ska vara oberoende av fossila drivmedel år 2030. Det är inte långt dit. Därför tar vi i år steget fullt ut och kräver att en bil som kandiderar till till titeln Miljöbästa Bil ska kunna köras förnybart. Gröna Mobilister har alltid betonat teknikneutraliteten. I år välkomnar vi etanolbilar, gasbilar, elbilar och laddhybrider. Snart kommer vätgasbilarna. Dieselbilarna är välkomna tillbaka den dag det finns förnybar diesel att tanka.

Tillgången till förnybar energi är begränsad. Därför måste bilarna vara energieffektiva. I år kräver vi att en normal femsitsig bil drar högst 60 kWh per 100 km. Det motsvarar 6,8 l bensin. Svångremmen kommer att dras åt ytterligare kommande år.

Vi vill med varm hand kunna rekommendera alla bilar vi nominerar till Miljöbästa Bil. Därför måste de vara säkra. Vi kräver högsta betyg i Euro NCAPS tester.

Här kan du ladda ned faktablad med detaljerad information om alla nominerade bilar.

Tävlingen avgörs i Kista

Varmt välkomna till en festlig dag i Kista den 3 november 2014, där Miljöbästa Bil 2015 koras och drygt 30 framtidssäkrade bilar visas – bilar som håller ända till år 2030. Läs mer här.

Fyra jurygrupper kommer att testa bilarna på plats och göra sina val: barnfamiljer, seniorer, miljöchefer och motorjournalister.

Dessutom kan alla rösta online på ”folkets val”, som sker i samarbete med tidningen Auto Motor & Sport.

Program

8:30-12:00: Seminariet “Hållbar mobilitet – Bilen, Bränslet och Beteendet”. Entré på Knarrarnäsgatan 7, Kista. Frukost och lätt lunch serveras. Läs mer här.

11:00-13:00: Miljöbilsutställning. De nominerade bilarna ställs ut (ca 30 bilar).

13:00-17:00: Tester av de nominerade bilarna.

Urvalskriterier för nominering

Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 % består av förnybar råvara. Vi kallar ett drivmedel kommersiellt tillgängligt om det finnsatt tillgå på minst 25 publika påfyllnadsplatser i Sverige som är någorlunda geografiskt utspridda.

Energieffektivitet Energiförbrukningen hos en personbil med upp till 5 sittplatser ska vara högst 60 kWh/100 km. (Detta motsvarar en förbrukning per 100 km på cirka 6,8 l bensin, 9,4 l E85 och 4,3 kg metangas.) För fordon med fler än 5 sittplatser för vuxna och för fyrhjulsdrivna fordon sätts den övre gränsen till 75 kWh/100 km.

Säkerhet 5 stjärnor enligt Euro NCAP (år 2009 eller senare), alternativt 5 stjärnor för passagerarsäkerhet och minst 2 stjärnor i fotgängarsäkerhet i äldre tester. Låsningsfria bromsar och antisladdsystem. Bilmodell som inte testats av Euro NCAP men som genom oberoende intyg har visats klara motsvarande krav godkänns.

Leverans Ska kunna lämnas till kund senast under det första kvartalet 2015.

Miljöbästa Bilar 2015