Miljöbästa Bilar 2022

Gröna Mobilister listar 29 bilar varav 20 el, 8 fordonsgas och 1 vätgas som kandiderar till utmärkelsen Miljöbästa bil 2023. De är bra val för miljön, hälsa och säkerhet. Det gör att de passar för både privatpersoner, företag och myndigheter.

Tesla är Model 3 är Miljöbästa bil 2023

Här hittar du slutlig poängställning för Miljöbästa bil 2023

Gröna Mobilister har sedan föreningen grundades år 1994 (då med namnet Gröna Bilister) rankat nya bilar på marknaden ur miljösynpunkt. Vi väljer ut de modeller som belastar miljö och hälsa minst, och samtidigt är praktiska och säkra. En oberoende expertjury poängsätter bilarna för att utse en vinnare. I förra omgången blev det Skoda Enyaq.

Det rådande marknadsläget gör att det inte är helt lätt att bedöma vilka bilar som faktiskt går att få tag på inom en rimlig tidshorisont. Och tillsammans med den fortsatt snabba ökningen av antalet laddbara modeller på marknaden gör det utmaningen i att få fram en relevant, avgränsad och aktuell lista till både ett angenämt och lite besvärligt problem.

Guide Miljöbästa bilar 2023 (pdf):

Här finns också listan i excel-format:

Vi använder följande kriterier:

 1. Klimatbonusbil (primärt de regler som gällde före ändringen i juni 2022)
 2. Fem stjärnor i Euro NCAP (testad tidigast 2014)
 3. Drivmedel: El, fordonsgas eller vätgas
 4. Klimatpåverkan vid tillverkning, användning och skrotning på totalt max 16 ton CO2, utifrån våra egna schablonberäkningar (utgår från fordonets vikt och typ av drivlina), med hjälp av följande värden:
  • Elanvändning i Sverige: 47 g CO2 / kWh
  • Energiinnehåll fordonsgas: 49,1 MJ/kg
  • Energiinnehåll vätgas: 119 MJ/kg
  • Klimatpåverkan vid tillverkning och skrotning: 7 kg CO2 / kg bil (elbil)
  • Klimatpåverkan vid tillverkning och skrotning: 5 kg CO2 / kg bil (fordonsgasbil)
  • Klimatpåverkan vid tillverkning och skrotning: 6 kg CO2 / kg bil (vätgasbil)
  • Total körsträcka: 25 000 mil
  • Drivmedelsförbrukning/energieffektivitet enligt WLTP
 5. Utsläpp från avgasröret: Max 110 gram CO2 (WLTP)

En oberoende expertjury poängbedömer sedan modellerna för att få fram en vinnare. Här kan du läsa mer om juryn och hur bedömningen går till.

Håll utkik de närmaste dagarna och veckorna då vi kommer publicera information om vilken modell som blir årets miljöbästa bil och mer kring bedömning av klimat- och miljöpåverkan över livscykeln.

Miljöbästa Bilar 2022