Folkets Miljöbästa Fordon

Det finns massvis med olika typer av fordon och även om vi på Gröna Mobilister skulle vilja testa och recensera dem alla så blir det ett allt för tungt arbete för oss. Därför tar vi hjälp av er konsumenter för att utse Folkets Miljöbästa Fordon. Det är fordon som nominerats av folket och där vinnaren utses av folket.

Om tävlingen

Sommaren 2023 öppnade vi på Gröna Mobilister upp en enkät där vem som helst kunde nominera sina bästa tips på Miljöbästa Fordon. Det resulterade i nästan 20 nomineringar och vi tackade 2 av dessa med att skicka ut en snygg Gröna Mobilister keps.

I september öppnades enkäten upp igen för att samla in ytterligare nomineringar och den 20 oktober stänger vi årets nomineringsfas.

Nomineringsfasen är över, nu har tävlingsledningen rensa bort alla bilar som är med i tävlingen Miljöbästa Bil 2024, ett fordon kan endast delta i en av våra tävlingar. Tävlingsledningen tar sig också friheten att eventuellt nominera in bubblare som den tycker borde vara med men som inte nominerats av folket.

Tävlingsledningen kommer utse 6 stycken kandidater som direktkvalificerat sig till gruppspelet och övrigas öde avgörs i ett kvalspel.

Kvalspelet

De som kvalificerat sig till kvalspel kommer göra upp i en rafflande kamp på sociala medierna: Facebook, LinkedIn och X. Alla tävlande ställs mot varandra i en omröstning på varje sociala medier kanal genom Gröna Mobilisters konton. Det går även rösta via formulär. Röstningen startar kl 10 den 23/10 och stänger 25/10 kl 10, de två fordonen med flest röster går vidare till gruppspelet.

Vidare
Segway Ninebot Max G30LE II
Pony 4

Utslagna

Corvus Terrain EX4
Quattrovelo velomobil
Zbee

Gruppspelet

Gruppspelet inleds med Livesändning den 6/11 kl 12:30 där vi ska lotta de två olika grupperna. De som har kvalat in via kvalspelet är seedade och kommer hamna i vars en grupp övriga lottas helt fritt. När lottningen är färdig kommer vi ha två grupper, Grupp A och Grupp B. Gruppspelet avgörs på liknande sätt som kvalspelet, genom sociala medier röstar allmänheten på sin/sina favoriter. Grupp A kommer spela först i 2 dagar och därefter är det Grupp B som spelar i 2 dagar. De två främsta från respektive grupp kommer gå vidare till semifinal.

Seedade i lottningen:
Segway Ninebot Max G30LE II
Pony 4

Oseedade i lottningen:
Walleräng elcykel
Akustisk cykel
Omotion 2
Cargobike Classic – Ellådcykel
Babboe Big E – Ellådcykel

Grupp A: 6/11 kl 14 – 8/11 kl 14
Pony 4
Walleräng elcykel
Omotion 2
Akustisk cykel / vanlig cykel

Grupp B: 8/11 kl 14 – 10/11 kl 14Här kan du rösta
Segway Ninebot Max G30LE II
Cargobike Classic – Ellådcykel
Babboe Big E – Ellådcykel

I grupp A segrade Akustisk cykel och tvåa kom Pony 4.
I grupp B segrade Cargobike Classic och övriga två hade samma poäng så det kommer ske slantsingling för att utse grupp 2a.

Semifinaler

Nu har vi bara 4 kandidater kvar och dessa kommer spela semifinaler för att sedermera utse de två finalisterna. Semifinalerna kommer lottas och du kan se sändningen här.

Semifinal 1: Akustisk cykel VS Segway Ninebot Max G30LE II
Semifinal 2: Cargobike Classic – Ellådcykel VS Pony 4

Semifinalerna pågår parallellt med start den 16/11 och slutar den 20/11 kl 12:00.

Vinnarna kommer sedan göra upp i finalen.

Finalen

De sista 2 kandidaterna gör upp i en final enligt samma röstningskoncept som tidigare. Men det kommer också vara möjligt att rösta på plats inne på Nalen den 6/12 i samband med BiodrivTinget. Klockan 10:00 den 6/12 stänger röstningen och vinnaren annonseras i samband med vårt seminarium på BiodrivTinget den 6/12 kl 13:00. Anmäl dig till BiodrivTinget här, ifall du vill vara på plats måste du anmäla dig senast 30/11.

I final tävlar:

Akustisk cykel (vanlig traditionell cykel) mot Pony 4

Vinnaren är:

Regler för röstning

Det går att rösta via våra sociala medier: Facebook LinkedIn X

Omröstningen sker via ”undersökning” där du helt enkelt kryssar i den du vill lägga din röst på. Det går att rösta på flera olika sociala medier. Det kommer även finnas en delningsbar länk till en enkät via Googleform där det går att rösta för de som inte har sociala medier. Därefter summeras resultatet där varje röst värderas lika högt. Skulle det vara oavgjort kommer det singlas slant för att kora en vinnare.

Tävlingsledningen

Tävlingsledningen består av Victor Bärring, projektledare/kansli på Gröna Mobilister. Alla frågor gällande tävlingen skickas direkt till Victor.barring@gronamobilister.se

Folkets Miljöbästa Fordon