Elbil i Alperna

Elbil i Alperna

Mitt i den allra bergigaste delen av schweiziska Alperna har det nu invigts en snabbladdare för elbilar. ”Går det att köra elbil här, så går det överallt”, tänker Gröna Bilisters utsände.

I Chiasso i schweiziska Tessin – ”Ticino” om du frågar italienarna – är de höga bergen alldeles intill, med undersköna Lago Maggiore inklämt mellan topparna. Fyrhjulsdrivna bilar dominerar gatbilden och det är lagkrav på att ha snökedjor i bilen.

Här finns ett stort shoppingcenter för alla som tagit sig ner från alpbyarna, och för de som kommit från Italien för att shoppa – Schweiz må vara ett dyrt land men låg moms gör att en och annan vara ändå är billigare. Hit kommer också kantonens få eldrivna bilister – Tessins första snabbladdare för elbilar invigdes nyligen vid shoppingcentret.

Schweiziska energiinformationsprojektet Infovels delprojekt RiParTi2.0 har satt som mål att sätta upp 150 snabbladdare i hela landet under 2013.

Med ”Coffee&Charge” snabbladdas bilen i 15 minuter för fem schweizerfranc, motsvarande 35 kronor, det största myntet i Schweiz. Det räcker normalt för att bilen ska vara laddad till 80 procent. Ett enkelt myntinkast sköter betalningen, medan den som vill ladda fullt kan skaffa speciella jetonger. Under tiden bilen laddas kan man förutom att shoppa också besöka energicentret som lär ut olika sätt att minska sin energianvändning.

Laddaren kommer från schweiziska Brusa, har 20 kW effekt och följer ChaDeMo-standarden. Det finns också långsamladdning med 16 Ampere, Sleep&Charge”, eller 32 A, ”Work&charge”. Elen är ursprungsmärkt och förnybar, Schweiz har mycket vattenkraft.

 Schweiz känns inte självklart för elbilar, eftersom det är så bergigt, vilket påverkar räckvidden negativt. Stark kyla vintertid kan också vara ett problem. Ändå satsar de – inspirerande!

Läs mer:

www.Infovel.ch

www.riparti.ch