Teaser Frankfurt (sep)

Frankfurts gröna topp-5

Den 10:e september är det pressdag på Frankfurtmässan, världens största bilutställning. Mycket är hemligt in i det sista, men Gröna Bilister vågar sig ändå på en lista över fem gröna nyheter man ser särskilt fram emot:

5. Peugeot 208 hybrid
Peugeots 208 hybridkoncept har fått rejält lägre vikt, lägre luftmotstånd och ett mycket effektivt hybridsystem. Förbrukningen blir superlåga 0,20 liter bensin per mil, 49 g CO2/km, den första bil som får supermiljöbilsstatus utan att kunna laddas i vägen. Om Peugeot bara gör den…
4. Toyotas hybridbredd
Toyota visar enbart upp hybrider och laddhybrider i Frankfurt, och hyllar sig själva för att vara överlägset världsstörst på tekniken. Nya hybridmodeller kommer, och koncept visar vägen för nästa Prius, med effektivare batteri, lägre förbrukning och större körglädje.
3. BMW i3 och i8
BMW har visat sin produktionsfärdiga i3, men det är första gången på mässa, och laddhybriden i8 visas för första gången så som den kommer att säljas från nästa höst. Båda har lättvikts-kolfiberkaross och aluminiumchassi och båda är smartare än något annat på elbilssidan hittills, Tesla undantaget.
2. Opel Monza
Opel återupplivar ett gammalt namn, men denna gång för en laddhybrid som får sin räckvidd förlängd genom en gasmotor – först i världen. Vi hoppas på serieproduktion, om inte av bilen så av upplägget.
 
1. Volkswagens elbilar       
VW visar produktionsfärdiga e-Up och e-Golf, som båda är supersnåla med elen och i övrigt är väldigt lika vanliga Golf och Up, vilket VW menar är så vi vill ha elbilar i framtiden. Prismässigt en svår match för Leaf, Focus och andra.
Text: Mattias Goldmann