Gröna Bilister gratulerar Göran Wiklund – vinnare av en elcykel i Gröna Bilisters medlemstävling

Om Gröna Bilister skulle byta namn, vad borde vi då heta? I oktober 2019 utlyste Gröna Bilister en tävling för alla våra medlemmar: den som föreslår det bästa namnet vinner en
elcykel! Göran Wiklund kammade hem priset med namnet GreenMoves. Är du inte redan medlem? Anmäl dig idag och ta chansen nästa gång det vankas medlemstävling!

Vinjettbild: Karin Bagge från Gröna Bilister gratulerar Göran Wiklund och överlämnar priset i höstens medlemstävling – en vikbar elcykel. Är du inte redan medlem i Gröna Bilister? Anmäl medlemskap idag!

Tre frågor till vinnaren Göran Wiklund:

Hur är det att åka elcykel?
Lätt och bekvämt. Och en fröjd att triumferande köra förbi benrakade lycracyklister i uppförsbackar! Annars är det alltid jag som blir omkörd. Jag kommer nog att kombinera mobilitet med motion. Så det blir lågt energiuttag ur batteriet och desto mer ur kroppen.

Hur ska du använda den?
Jag cyklar när jag ska till kontoret eller ska någonstans i stan. Min fru Amanda och jag cyklar också som motionsform i Hagaparken eller i Nationalstadsparken. Cykeln är oslagbar när man ska hålla en tid. Man lär sig snabbt att det exempelvis tar 14 minuter till kontoret oavsett övrig trafik, så man kommer inte för sent till möten. Och nu börjar det ju bli många säkra cykelbanor även i innerstan, även om dödsfällan Vasagatan återstår.

Varför är du med i Gröna Bilister?
En omställning till mindre bilåkande och mindre plats för privatbilar i städer är nödvändig. Både stadsplanering och vägbyggande måste sluta att främst prioritera bilar. Gröna Bilister driver de här frågorna och kan den lilla medlemsavgiften hjälpa till är jag glad. Bra jobb ni gör!

Här följer Göran Wiklunds vinnande namnförslag. Det blir en bra inspiration om och när Gröna Bilister väljer att byta namn! 

GreenMoves
Medveten mobilitet

Green
Förslaget innebär att man inte helt överger det gamla namnet – grön finns kvar.

Moves
Ett flerdimensionellt ord. Det är verb – innebär vara i rörelse, förflytta sig eller saker. Moves är också substantiv i pluralisform – betyder positionsförändring, också ändring av tillstånd, rörelse. Man reser och rör sig inte bara på ett sätt. Ett dynamiskt ord. Moves är också ett modernt, ungdomligt: What are your moves? Vad håller du på med? I det här sammanhanget ska det också tolkas som hur man förflyttar sig från A till B. Oavsett hur och med vilka medel. Flyttar fokus från enbart bilåkande. Talar i stället om en persons eller organisations sätt att röra sig, resa, åka, transportera sig och varor, rörelsemönster. Moves har förutsättning att bli synonymt med ordet mobilitet och vara ett alternativt till det ordet – och green säger moves med miljöstuk.

Medveten mobilitet
En budbärare. En payoff som kort förklarar vad det handlar om. Som vill förmedla värdering/känsla, också summera vad varumärket står för. Medveten förtydligar ordet ”green”. Medveten associerar till ansvarstagande,medvetenhet, genomtänkt, trovärdigt. Mobilitet som är ett ord som trängt in i språket talar om/förtydligar vad varumärket ytterst handlar om. Båda orden börjar på bokstaven ”m”. Alliteration. En retorisk stilfigur som gör det lätt att säga/uttala.

I en längre, mer förklarande tappning kan det bli:

GreenMoves
Föreningen för medveten mobilitet