Jag är inte bara elcyklist, jag är podcast-makare också

Gröna Bilisters rådgivare i beteendefrågor Angela Aylward skriver om NTF:s trafiksäkerhetspodd, om elcykelpooler och om att allt finns på Hisingen!

Jag har inte cyklat en endaste meter på min elcykel i vinter, men det har hänt en del annat skoj. Bland annat träffade jag infrastrukturministern Anna Johansson (S) härom veckan för en exklusiv intervju om trafik och trafiksäkerhet för podcasten Liv och trafik. Podden är en unik satsning av NTF Väst i samarbete med forskningscentret SAFER för att sprida kunskap om trafiksäkerhetsfrågor. Och jag har fått äran att vara programledare!!

Lyssna på Anna Johansson eller varför inte om Självkörande bilar med Anders Eugensson, Volvo CarsHögertrafikomläggningens betydelse för trafiksäkerheten med Gustav Sjöblom, Chalmers eller Fokus och trender i trafiksäkerhetsforskningen med Anna Nilsson-Ehle, SAFER. Berätta gärna vad du tycker i en kommentar här eller i mail till mig. Vi vill gärna bli bättre och ännu mer relevanta och för det behöver vi din hjälp.

Snart ska jag lämna in elcykeln för service på Sportson Backaplan och trampa igång igen. Cykelsäsongen har visserligen aldrig slutat för många av er tappra vintercyklare, men Göteborgs Stad (i samarbete med forskning och näringsliv) firar cykelvåren med att öppnade första elcykelpoolerna i Göteborg på… ja Hisingen! Projektet heter Elmob och är ett samverkansprojekt för utveckling av eldrivna persontransporter. En uppställningsplats blir vid Lindholmen Sience park, den andra vid Centralstationen. De kommer att innehålla 16 elcyklar, där energibehovet tillgodoses genom solpaneler. I ett separat delprojekt testas ellastcyklar i Kvillebäcken på Hisingen.

Denna typ av satsning gör att man – ännu en gång – blir stolt över att bo på Hisingen. Som inflyttad Hisingsbo brukar jag i ambassadörs-anda plädera att ”allt finns på Hisingen”. Inte riktigt sant kanske men Hisingens profil håller många löften för framtiden med satsning på centrala Älvstaden och Backaplan i Lundby, eller som Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö uttryckte det när han träffade Hisingenftw ”Hisingen är det nya svarta”. Jag skulle vilja tillägga att här finns något för alla. Hästar och galopp (Hisingen är en av Sveriges hästrikaste orter) samsas med miljonprogramsområden och naturreservat. Stränder och skärgård konkurrerar med teatrar och museer. Det svenska navet i internationell trafiksäkerhetsforskning (SAFER) och trafiksäkerhetens högborg inom fordonsindustrin (Volvo Cars och AB Volvo) delar habitat med vildkaniner och Sveriges enda folkpark med fri entré (Flunsåsparken). I could go on and on.

Den kommande elcykelpoolen borde utplåna de sista tvivlen för den som funderat på att flytta hit :-).

Angela Aylward,
Gröna Bilisters rådgivare i beteende- och trafiksäkerhetsfrågor