2015 års smartaste cykelidé

Angela Aylward har besökt Cykelteket i Helsingör, där cyklar lånas ut som böcker på ett bibliotek.

Tillsammans med kollegorna på NTF Väst besökte jag i förra veckan Cykelteket i Helsingör i Danmark som startade upp vid årsskiftet. En fantastiskt smart inrättning! Syftet är att öka cyklandet i staden av hälso- och miljöskäl genom att låna ut cyklar, på samma vis som utlåning av böcker leder till ökat läsande.

Cykelteket Helsingör: Jag provsitter en elcykel

I dag finns många cyklar på marknaden som underlättar ett liv utan bilen. Men elcyklar, lådcyklar, små kompakta citybikes, liggcyklar e.t.c. är dyra i inköp. Det finns dessutom många olika modeller som kan vara mer eller mindre lätta att hantera och passa olika livsstilar. Cykelteket lånar ut cyklar gratis i upptill en vecka så att Helsingörborna får oberoende konsumentupplysning samt en chans att testa flera cyklar före inköp. Möjligheten att säkerställa att man gör ”rätt val” bidrar till att fler faktiskt beslutar sig för ett relativt kostsamt cykelinköp.

Cykelteket Helsingör: Här får sex små knoddar plats

Dagen efter min hemkomst på svensk mark igen nås jag av nyheten att det blott en vecka gamla Cykelbiblioteket i Malmö (som drivs av Cykelköket med stöd av Trafikverket) fått stänga sin bokning fram till i augusti pågrund av det enorma intresset för att låna cyklar. I say no more…

Och så nu en ännu GODARE cykelnyhet: Ahlgrens bilar har fått konkurrens för nu kommer Ekorrens ekologiska skumcyklar med smak från äpple, hallon, persika och svarta vinbär. Godiset är ekologiskt, glutenfritt och klimatkompenserat. Jag har inte hunnit smaka ännu men sannolikt är det snart Sveriges mest sålda cykel.

Angela Aylward
Gröna Bilisters rådgivare i beteendefrågor