Öresundsrally och bilfri dag – två knuffar mot hållbar bilism

Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant deltog i helgen i elbilstävlingen Öresundsrallyt.

Världens snålaste rally gick av stapeln i helgen för fjärde året i rad – en spännande manifestation för elbilen som visar att tekniken är här, att den fungerar samt att intresset är rekordstort. Huvudman för arrangemanget är Öresundskomiteen som verkar för att Öresundsregionen ska bli den mest klimatsmarta regionen år 2020. I år lockade eventet så mycket som ca 130 amatörer och professionella förare, som ställde upp med ca 70 renodlade elbilar och laddhybrider, dvs en unik uppvisning av den senaste tekniken på området. Själv deltog jag som Gröna Bilisters representant tillsammans med Mattias Goldmann från 2030-sekretariatet och vd på Fores, tre organisationer som arbetar för att målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 skall bli verklighet.

Johanna Grant och Mattias Goldmann

Med seger i sikte tävlade vi med Volkswagens nya e-golf, en bil som påminner mycket om sin traditionella motsvarighet men som går helt på el och gjorde starkt intryck på mig på grund av sin ljudlöshet och snabba accelerationsförmåga (något som min co-driver demonstrerade vid ett flertal tillfällen). Fastän tävlingen hade ett moment av tidspress var det dock inte hastigheten som stod i centrum, istället gick tävlingen ut på att under en utsatt tid köra så energisnålt som möjligt samtidigt som både orienteringsförmåga och precision sattes på prov.Det var utmanande, stundvis svårt och för det mesta väldigt roligt.

Startskottet för elbilarna gick under lördagen i Köpenhamn för att via Helsingör, Helsingborg och Lund ljudlöst rulla i mål vid Malmö arena under söndagen. Vid varje stopp anordnades ”Elbilens dag” med olika aktiviteter som provkörning, utställningar och musik för nyfikna och intresserade besökare.

Hur gick det då? Jo, vann gjorde far och son Martin och Fredrik Messer från Danmark, medan vi i team Gröna Bilister/2030-sekretariatet ödmjukt lade oss på en 17-placering. Den främsta vinnaren är dock miljön och klimatet som genom ännu en behövlig knuff fått omställningen till smartare och renare bilism att börja lossna.

Som en förlängning av helgens massiva elbilsevent infaller dessutom idag ytterligare en viktig manifestation för hållbar bilism och klimatet, nämligen World Car Free Day, en manifestation som uppmuntrar bilister att ställa bilen och syftar till att främja förbättrade gång- och cykelmöjligheter, kollektivtrafik samt en stadsutveckling där alternativ till bil är möjligt. Vill du ha tips om hur du kan göra för att bryta bilberoendet? Surfa in på Gröna Bilisters tidigare kampanj ”Skippa Bilen Under Milen” och låt dig inspireras. Den miljöbästa bilresan är ju trots allt den som inte har blivit av. Näst bäst är att köra en elbil på förnybar el, något jag måste erkänna att jag efter helgen har fått mersmak av…

Johanna Grant
ordförande i Gröna Bilister