Att ändra en resvana

Att lämna sommarsemestern bakom sig och komma in i nya vardagsrutiner igen är ett ypperligt tillfälle att bryta gamla mönster och ändra sina resvanor. Att ersätta bilresor med mer resurseffektiva resesätt är dessutom bra för både plånbok, hälsa, framkomlighet och miljön. Men hur kan jag gå tillväga? Och kan jag se till att min nya vana blir långsiktig?

Foto: Eva Lindblad

I vår guide ”Mobilisten- Goda idéer för Moderna Bilister” intervjuar vi Oskar Henrikson, legitimerad psykolog och huvudförfattare till boken ”Ensam eller stark- åtta principer för framgångsrika team”. Här kan du ta del av hans tre konkreta tips. 

– Att få till en individuell beteendeförändring kan vara svårt, men det blir lättare att göra framsteg med stöd av ett sammanhang och inte minst “ett grupptryck”. Vad grannen eller kollegan gör påverkar oss mer än vad vi tror.

Det säger Oskar Henriksson som menar att om vi får stöd från andra, eller ges möjligheten att ”skryta” om vår beteendeförändring, kan det leda till en “härlig” känsla som ökar vår uthållighet. Men om du är ensam i din beteendeförändring, incitamenten är låga och du blir mer stressad än uppmuntrad så kommer du ingen vart. Gruppen är en motor och positiv feedback ett drivmedel.

Oskar Henriksons tre tips till dig som vill bryta ett invant mönster.

1. Ta hjälp av grupptryck och förebilder. Ett första steg kan vara att medvetet försöka komma i kontakt med ett ”grupptryck”, eller en förebild inom det område du vill ändra en vana. Vill du till exempel börja vintercykla? Fika med din mest cykelburna vän och fråga hen allt. Hur gör du? Vad har du på dig? Är det inte läskigt om det är halt och en massa trafik? Du kan även gå in på forum i sociala medier för att ”byta sammanhang” och komma i kontakt med ”grupptrycket”. Se till att få en så detaljerad bild som möjligt och lär av andras exempel.

2. Gör det lätt. Fundera på frågorna ”vad är det minsta som jag kan göra just nu och vad skulle vara en låg tröskel till en hög belöning?”. Om vi tar exemplet med att bli vintercyklist kan du till exempel sänka svårighetsgraden till att cykla två dagar i veckan under en begränsad tid, istället för varje vardag under hela vintern. Investera i vanan genom att till exempel testa att cykla sträckan i lugn och ro på en helgdag då du är ostressad och inte behöver passa tider. Då får du en konkret bild av hur det är och hur lång tid det kan ta. 

3. Belöning. Nyckeln för att få långsiktighet i din nya vana är att uppleva belöningar. Om belöningen är för liten och insatsen för stor så blir du snarare bestraffad för din ansträngning. Men lyckas du göra det enkelt och samtidigt blir belönad uppstår känslan av att ”det här klarar jag och det här kan jag göra en gång till”. Därefter blir det naturligt att öka svårighetsgraden. Ta med din kompis på cykelutflykten. Ta en fika på vägen. Fira att du gjort något trivsamt av projektet. Att dela med dig av din nya hållbara vana på sociala medier kan vara ett utmärkt sätt att få feedback och uppmuntran. Samtidigt kan det göra dig till en förebild för andra som i längden påverkar deras beteende.

Johanna Grant

Vill du ta del av fler tips och inspiration för att bli en mobilist eller resa mer hållbart? Läs Gröna Bilisters bok Mobilisten