Rättvik bäst i Sverige på sparsamt körning

Under årets Trafikantvecka har 47 kommuner deltagit i den nationella Sparsam Körning-tävlingen. Rättvik är årets vinnare!

135 svenska kommuner medverkade i Trafikantveckan 16-22 september, enligt Cykelfrämjandet, Energikontoren Sverige och Gröna Bilister – nytt rekord! Av dessa deltog 47 kommuner i den nationella Sparsam Körning-tävlingen, också det nytt rekord.

Sparsam Körning-tävlingen 2013 vanns av Rättviks kommun, med högst genomsnittspoäng per tävlande deltagare. Tävlingen genomförs i simulator, med exakt lika förhållanden för de tävlande. Simulatorn har pedaler, växellåda och en datorskärm som visar den sträcka man kör, och genom uppkoppling mot Internet kan man direkt jämföra sina resultat med andra tävlande.

– Grattis Rättvik! Om kommunens framgångar i tävlingen omsätts i verklig körning, kan bränslenotan minska med uppemot 15 procent, med mer pengar över för annan kommunal verksamhet. Och klimatpåverkan minskar lika mycket som bränslenotan, så alla har glädje av kommunens framgångar, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

1

Rättvik

415

2

Trelleborg

415

3

Mora

413

4

Kinda

413

5

Hudiksvall

399

6

Borgholm

395

7

Berg

379

8

Leksand

372

9

Danderyd

369

10

Heby

363

– Alla kan lära sig köra sparsamt, och direkt spara både miljön och plånboken, utan att behöva byta bil eller resmönster. Det är ett viktigt första steg, och jag är mycket glad att kommunpolitiker och invånare i hela 47 kommuner utmanat varandra i sparsam körning i år, säger Sara-Linnéa Östervall, Energikontoren Sverige.

Utmaningen fokuserar på effektivare bilkörning, men Trafikantveckan handlar också mycket om att låta bilen stå.

– Mer än hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer, och många av dem skulle inte behöva göras i bil. Under Trafikantveckan har många kommuner arbetat mycket med att få fler att åka kollektivt, cykla, gå eller arbeta distans. Här hoppas vi på spännande initiativ framöver, säger Anders Drougge, ordförande för Cykelfrämjandets Riksorganisation.