Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015

Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilisters tävling Miljöbästa Bil 2015.

I går tävlade 31 bilmodeller i Kista om titeln Miljöbästa Bil 2015. Alla kandidater kan köras förnybart, är energieffektiva och säkra. Faktablad om alla kandidater finns att läsa i rapporten Miljöbästa Bilar 2015.

– Det är glädjande att så många bilmodeller kvalificerade sig trots våra tuffa krav, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister. Det visar att bilindustrin är med på tåget mot en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

– Tesla Model S är en mycket värdig vinnare, fortsätter Martin Prieto Beaulieu. Tesla har tagit världen med storm med sin pionjäranda. Model S en fullstor elbil som har nästan lika lång räckvidd som en vanlig bil. Nu följer resten av bilvärlden efter. Det kommer inte att dröja länge innan priserna på elbilar faller.

Andraplatsen i tävlingen delas av laddhybriderna Mitsubishi Outlander PHEV och VW Golf GTE. På tredje plats kommer gasbilen Subaru Legacy Boxer-CNG och elbilen VW e-Golf.

Barnfamiljernas favorit är Subaru Legacy Boxer-CNG. Seniorernas val är Mitsubishi Outlander PHEV. Miljöchefsjuryn utsåg VW e-Golf till sin vinnare. Biltestarna gav högst poäng till VW Golf GTE. Folkets val är Tesla Model S.

Gröna Bilisters miljöbilsranking är internationellt sett ledande. Andra gröna rankingar görs vid ett skrivbord utifrån fordonsdata, medan utmärkelsen Årets Bil inte låter brukarna själva komma till tals. Genom att utse Miljöbästa Bilar 2015 redan hösten 2014 kan importörer, bilhandlare, uppköpare och enskilda konsumenter använda sig av utmärkelsen under ett helt år, vilket ytterligare stärker utmärkelsens betydelse.

– Utmärkelsen lever hela året, konstaterar Martin Prieto Beaulieu. Många privatpersoner, företag och kommuner använder vår lista med nominerade bilar som en inköpsguide för miljösmarta bilar.

Barnfamiljernas val

1. Subaru Legacy/Outback Boxer-CNG (gas), 5 p

2. Skoda Octavia G-TEC (gas), 3 p

3. Mitsubishi Outlander PHEV (laddhybrid), 1 p

Så här motiverar jurygruppens talesperson Tomas Axaeus deras val.

– Subaru Legacy Boxer-CNG är en prisvärd, rymlig och smidig familjebil med mycket körglädje. Ett extra plus för fyrhjulsdriften som ger framkomlighet och hög säkerhet. Subarus erkänt goda kvalitet och höga andrahandsvärde gör den till en trygg bilinvestering.

– Skoda Octavia G-TEC är en mycket prisvärd bil med lång räckvidd på gas. En hög kvalitetskänsla och ljudet i kupén imponerade på jurygruppen. Den begränsade motorstyrkan till trots så känns bilen ändå pigg att köra.

– Under rätt körförutsättningar (korta sträckor på el) är Mitsubishi Outlander PHEV ett starkt miljöbilsval. Det höga inköpspriset och ett tveksamt andrahandsvärde drar dock ned totalbetyget. Bilen är rymlig och lätt att lasta och baseras på en relativt ny och spännande teknik som har framtiden för sig.

Seniorernas val

1. Mitsubishi Outlander PHEV (laddhybrid), 5 p

2. Renault Zoe (el), 3 p

3. Jurygruppen kunde ej enas om en tredjeplats. Därför delas inga poäng ut.

Så här motiverar jurygruppens talesperson Göran Wiklund deras val.

– Mitsubishi Outlander PHEV är bäst enligt alla jurymedlemmar. Lätt att stiga in och ur. Man sitter högt. Sköna säten. Bra sikt. Tyst. Behaglig att köra. Lätt att lasta. Eldriven baklucka underlättar lastning.

– Renault Zoe är överraskande stor. Lätt att komma in och ur. Höga säten. Bra sikt.

Miljöchefernas val

1. VW e-Golf (el), 5 p

2. Nissan Leaf (el), 3 p

3. Tesla Model S (el), 1 p

– Vi har valt att granska alla bilarna utifrån klimatpåverkan främst och då hamnar elbilen överst på vår lista, säger jurygruppens talesperson Susanne Bergman, hållbarhetschef på Hertz.

– VW e-Golf känns gedigen med en genomtänkt interiör med fina detaljer som exempelvis en greppvänlig ratt, säger Susanne Bergman. Att köra den var kul, den är pigg och fungerar utmärkt både i stadstrafik och på landsväg. Av elbilarna som fanns på plats så var denna den som sammantaget med klimatpåverkan, räckvidd och pris totalt sett fick flest poäng av oss.

– Nissan Leaf är en prisvärd bil som fungerar väl både på landsväg och i stadstrafik. Den stack inte ut på något vis men eftersom den har relativt låg klimatpåverkan och en rimlig prislapp samt god funktionalitet och räckvidd så placerar den sig som tvåa.

– Tesla Model S har en snygg design, bra acceleration och spännande gränssnitt i bilen. Det gör den till en klar favorit, men den är jämfört med de andra elbilarna relativt sett dyr och har en stor klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv vilket ger den totalt sett en tredjeplacering.

Biltestarnas val

1. VW Golf GTE (laddhybrid), 5 p

2. Tesla Model S (el), 3 p

3. Nissan Leaf, 1 p

– VW Golf GTE är den enda bil som får poäng från alla jurymedlemmar, en första- och två andraplatser, säger jurygruppens talesperson Alrik Söderlind, chefredaktör på Auto, Motor & Sport. En bra bil i alla avseenden, en rimlig prislapp, tillräcklig räckvidd på el för att all vardagskörning ska bli avgasfri och rimligt snål även när förbränningsmotorn träder in. Men hatten av även för Tesla som revolutionerat bilmarknaden och kombinerar klimatsmarthet med ha-begär.

Folkets val – nätomröstning i Auto, Motor & Sport

1. Tesla Model S (el), 5 p

2. Volvo V60 Plug-in Hybrid (laddhybrid), 3 p

3. VW Golf GTE (laddhybrid), 1 p

Urvalskriterier för kandidater till Miljöbästa Bil 2015

Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara tillåtet att köra den på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 % består av förnybar råvara. Energiför­brukningen hos en tvåhjulsdriven personbil med upp till 5 sittplatser ska vara högst 60kWh/100 km. Bilen ska ha 5 stjärnor i Euro NCAP:s krocktester, eller uppfylla motsvarande krav. Den ska kunna levereras till kund senast första kvartalet 2015. Fullständiga kriterier finns här.

Här kan du ladda ned ett faktablad med detaljerad information om de 31 kandidaterna.

Miljöbästa Bil 2015 arrangeras i samarbete av Kista Science City, Kista Commute, Vasakronan och Tyréns. Evenemanget klimatkompenseras genom Zeromission.