Nollzon: 20 000 väljer elbilstaxi

18/12: Nollzon: 20.000 väljer elbilstaxi

Nu prioriterar alla medarbetare på JM och Tele2 i Stockholm elbilstaxi. Sedan tidigare har bland andra Nordic Choice Hotels, Skanska och Riksbyggen anslutit sig till Nollzon. Tillsammans är det nu 20.000 som väljer elbilstaxi i första hand när de reser i tjänsten.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030. För att nå målet måste elbilsförsäljningen ta fart. Men vem investerar i elbilar om det inte finns snabbladdare och vem investerar i snabbladdare om det inte finns elbilar? Det är frågan som Nollzon, en ideell förening grundad av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation vill lösa.
– Tanken är att Nollzon ska skapa efterfrågan på elbilstaxi. Om tiotusentals anställda automatiskt prioriterar elbilar när de beställer en resa så kommer taxibolagen köpa fler elbilar och elföretagen bygga fler snabbladdare, säger Roland Elander, chef för affärsutveckling på Sustainable Innovation som koordinerar initiativet.
Nollzon gör det möjligt för medarbetare att automatiskt prioritera elbilar när de beställer taxi. Totalt är det nu över 20.000 medarbetare på cirka 70 olika företag som prioriterar elbilstaxi. Företag registrerar sin kontorsadress på nollzon.se och ger därmed automatisk förtur till elbilstaxi när de beställer en resa till och från arbetsplatsen.
Vägtrafiken svarar idag för nästan en tredjedel av hela Sveriges klimatutsläpp och 60 procent av all användning av fossila bränslen. Grundarna av Nollzon uppfattar taxi som en viktig startpunkt för övergången till fossilfria alternativ.
– En taxi kör cirka 12.000 mil per år och det motsvarar 7-8 privatbilar. Att ställa om taxiflottan ger en stor effekt och är därmed mycket viktigt om vi ska nå en fossilfri fordonsflotta år 2030. Vi uppmanar företag, organisationer och myndigheter att se över sina taxipolicy och ansluta sig till Nollzon, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister.
Taxi Stockholm var först i Sverige med elbilstaxi och märker redan att efterfrågan har ökat på grund av att företag ansluter sig till Nollzon. De beslutade på sin årsstämma att köpa in ett 40-tal nya elbilar under 2016.
– Vår vision är en transporttjänst utan fossilt utsläpp. Nio elbilar är i trafik just nu, och vi planerar att köpa många fler, säger Belan Bahram, styrelsemedlem och elbilsexpert på Taxi Stockholm.
Läs mer om Nollzon här.