Nollzon – Taxibranschen fossilfri på 3 år?

5/12: Nollzon – Taxibranschen fossilfri på 3 år?

På ett år har 700 kontor i Sverige anslutit sig till Nollzon för att automatiskt få förtur till elbilstaxi. Näringslivets tydliga efterfrågan på mer klimatsmarta transporter i kombination med att taxibolagen byter ut nästan hela fordonsflottan på tre år bäddar för grön omställning.

Taxi utan buller och utsläpp växer fram i Stockholm genom Nollzon där företag kan ansluta sig för elbilstaxi. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Ola Jacobsen
Initiativet startade för drygt ett år sedan för att snabba på omställningen till mer tyst och ren stadstrafik. Därför ligger fokus inledningsvis på taxinäringen, en bransch som kan göra stor skillnad med sina ca 6 500 bilar som bara i Stockholm vardera kör lika långt som 7-8 personbilar per år.
– Genom att över 9 miljoner hotellgäster och ca 50 000 anställda i företag är anslutna till Nollzon stimulerar vi taxibranschen att investera i mer klimatsmarta bilar istället för fossila, säger Roland Elander projektledare för Nollzon på Sustainable Innovation och fortsätter; Vi ser att taxibolag gärna investerar i fler el- och bränslecellsbilar och att utvecklingen kan gå ännu snabbare när utbudet av fordon på marknaden blir större.
Enbart i Stockholm investerar samtliga taxibolag uppskattningsvis 770 miljoner kronor årligen i nya fordon. Målet med Nollzon är att påvisa den stora efterfrågan och stimulera taxibranschen till att investera pengarna i riktigt klimatsmarta fordon.
– Stockholms stad ser det här som ett intressant initiativ som visar hur betydelsefullt näringslivet är för en effektiv omställning, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad (MP).
– För att nå utsläppsmålen till 2030 och för att omställningen ska ta fart krävs den här typen av initiativ. Nollzon sammanför kunder och leverantörer till en win-win-affär för alla. Det stora intresset visar tydligt att företag vill ställa om till hållbara transporter, säger Martin Prieto Beaulieu, styrelseledamot i Gröna Bilister.
Om Nollzon
Nollzon är en ideell förening grundad av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation. Syftet är att verka för tyst och ren trafik nu genom att skapa efterfrågan på elbilstaxi. Nollzon gör det enkelt för företag att automatiskt ge förtur till elbilstaxi för resor i tjänsten.
Idag är ca 50 000 medarbetare på 700 kontor samt över 9 miljoner gäster via hotell anslutna till Nollzon och ges därmed förtur till elbilstaxi. Företag ansluter sig genom att registrera sin adress och ladda ner policyn på www.nollzon.se. Nollzon inspirerar taxi att köpa fler elbilar. Samtliga grundarföretag och anslutna leverantörer av taxi och bud finns på nollzon.se.