Det är nu eller aldrig! Välj en bil ur Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018

Trots varningar om att vi är på väg att missa transportsektorns klimatmål för år 2030 kör över 90 procent av bilköparna ut från bilhallen med en fossilbil som kommer att fortsätta att elda på klimatförändringarna ända till år 2035. Välj istället en av de 40 fossil-oberoende, snåla och säkra bilarna från Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018.

Bland bilarna i listan Miljöbästa Bilar 2018 finns modeller för alla behov och plånböcker. En mycket kunnig och engagerad expertjury kommer att välja Miljöbästa Bil 2018 bland dessa modeller. Nytt för i år är att Gröna Bilister inte bara redovisar de nominerade bilarnas klimatpåverkan vid körning, utan även vid tillverkning. Nog så viktigt att tänka på! För första gången nominerar vi också två vätgasbilar. Det är mycket glädjande att bränslecellsbilar nu är kommersiellt tillgängliga!

Mañana, mañana, brukar man fördomsfullt säga för att beskriva sydlänningars vana att låta saker vänta till morgondagen. Mañana mañana kan man också säga om svenska folkets bilköpande, ja med några få undantag. Trots varningar om att utvecklingen håller på att glida oss ur händerna kommer över 90 procent av bilköparna ut från bilhallen med en fossilbil som kommer att rulla i cirka 18 år. Bilbranschen jublar.

Vad har hänt med den så kallade svenska miljömedvetenheten som vi brukar skryta om? Vi kanske köper lokalproducerade ekologiska grönsaker, men får tillfälligt amnesi när det gäller bilen. Utsläppen från vägtrafiken minskade endast med 2 procent år 2017 när den måste minska med 8 procent per år om vi ska nå målet om fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Allt för många stoppar huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Det kommer oundvikligt att leda till tuffare begränsningar och förbud för oss som behöver bilen.

Vad väntar du på? Du kan praktiskt tagen redan idag bli 100 procent fossilfri och därmed bidra till att Sverige och din egen kommun kan nå målet. Det finns prisvärda alternativ som inte innebär några uppoffringar vad det gäller säkerhet, prestanda eller komfort. Du kanske kan välja ett bränsle som produceras i din kommun? Som Henry Ford sa för nästan 100 år sedan: Du kan välja vilken bil du vill bara du väljer en bil som går på förnybart bränsle.*

Marknaden fixar det tydligen inte: fortfarande domineras biltillverkarnas marknadsföring av fossila fordon som sannolikt inte klarar miljökraven framöver. Politikerna är tvungna att vidta drastiska åtgärder där några kommer att sitta med Svarte Petter på garageuppfarten. Kvarstår då vi själva: Du, Filippa i Uddevalla, Johan i Uppsala, Per i Vittsjö, Martin i Älvsjö och många fler som antar utmaningen att starta en folkrörelse av medborgare som vill leda omställningen och visa vägen till fossilfriheten. En bilrörelse, bilister, gröna eller av andra kulörer. Är du med oss? Ta ställning genom att köpa en elbil, gasbil, etanolbil, eller en laddhybrid med en räckvidd över 50 km nästa gång du måste köpa nytt. Välj en bil från Miljöbästa bil-listan!

Johanna Grant, Martin Prieto Beaulieu och Per Östborn
Gröna Bilister

*Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black – Henry Ford (1922)

Mer information

Fakta om Miljöbästa Bilar 2018

Information om juryn som utser Miljöbästa Bil 2018 och dess arbete:

https://gronamobilister.se/aktiviteter/miljobasta-bil/miljobasta-bilar-2018/jury-till-miljobasta-bil-2018/

Tjänstebilsutmaningen:
http://fossilfritt-sverige.se/utmaningar/tjanstebilsutmaningen/