Nollzon är ett stort steg för att skapa ett utsläppsfritt Hammarby Sjöstad

18/10: Nollzon är ett stort steg för att skapa ett utsläppsfritt Hammarby Sjöstad

Den 27 september, på bostadsrättsföreningarnas årliga möte, startades arbetet att få samtliga bostadsrättföreningar i Hammarby Sjöstad att ansluta sig till Nollzon. Målet är att skapa en utsläppsfri stadsdel.

Bild: ElectriCITY
Idag bor det cirka 24 000 människor i Hammarby Sjöstad och det finns 70 bostadsrättsföreningar i området. Hammarby Sjöstad har alltid varit en stadsdel som legat i framkant när det gäller energieffektivisering och minskade utsläpp, mycket tack vare den lokala organisationen ElectriCITY:s miljöarbete. Nu har stadsdelen tagit ytterligare ett stort steg mot att bli en utsläppsfri zon genom att ansluta sig till Nollzon
− Hammarby Sjöstad är ett område med många invånare och vi har alltid velat vara ett föredöme i miljöfrågan. Nollzon blir ett viktigt steg mot en helt utsläppsfri stadsdel och skapar förutsättningar för att vi ska nå det som kallas miljözon 2 redan år 2020, säger Jörgen Lööf, VD på ElectriCITY
Vattenfall och ABB är medgrundare av både Nollzon och ElectriCITY och parterna är på så sätt naturliga samarbetspartner. Båda företagen delar ElectriCITY:s progressiva miljötänk, och är även medlemmar i både Nollzon och ElectriCITY.
− Att Hammarby Sjöstad som redan tidigare är långt fram med sitt tänk inom hållbarhet och miljö väljer Nollzon, är ett viktigt och bra beslut. Elbilar kommer att bli mer synliga på gatorna inom området och fler kommer att få upp ögonen för det alternativet. För oss på ABB är det viktigt att fler väljer bort dagens fossila bränsleberoende – och att vi kan vara med och göra valet enklare. Tillsammans kan vi stötta förändringen för klimatet, säger Mats Peterson, sälj- och marknadschef på ABB electrification products 
I och med det utökade samarbetet har antalet anslutna adresser till Nollzon redan ökat markant. Anslutna adresser till bostadsrättsföreningar är idag mer än 60 st.
− Det har inneburit att vi utvecklat själva tjänsten och att man nu kan ansluta alla adresser i en bostadsrättsförening på en och samma gång. Det gör även att man genom Nollzon nu kan ansluta en hel stadsdel och i praktiken skapa geografiska utsläppsfria miljözoner, säger Gordon Strömfelt, projektledare på Sustainable Innovation för Nollzon.
Nollzon är en ideell förening som grundades av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation för att ge medarbetare hållbara transportalternativ som innebär minskade utsläpp och buller i städerna.