31 miljöbilar på Gröna Bilisters tuffaste miljöbilslista

27/5: 31 miljöbilar på Gröna Bilisters tuffaste miljöbilslista

I år skärpte Gröna Bilister kraven för att nomineras till utmärkelsen Miljöbästa bil. Ändå klarar 31 bilar att möta de tuffa säkerhets och miljökraven på listan.

Gröna Bilister skärpte miljökraven att gå längre än den svenska miljöbilsdefinitionen på utsläpp av 120 gram koldioxid per kilometer. Organisationen sätter gränsen 110 gram. Till detta har organisationen hårda säkerhetskrav.

– Vi vill vara teknikdrivande, och lyfta fram de absolut bästa bilarna på vår lista, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister. Vi trodde vi skulle mötas av en proteststorm från en tidigare konservativ bilindustri, men vi möttes av det motsatta!

Två av bilarna på listan, Toyota IQ och Ford Fiesta ECOnetic bryter den magiska 100 gramgränsen, och släpper ut under koldioxid per kilometer även med fossila drivmedel.

De flesta bilarna på listan är dock bilar som drivs med miljöbränslen som E85 eller biogas. Här har utsläppen beräknats efter livscykelutsläppen för respektive bränsle.

Dessa bilar kommer att testas av fyra jurygrupper den 2a juni i Göteborg, och en totalvinnare kommer att utses klockan 11.00 torsdagen den 4e juni.

De fyra jurygrupper är en barnfamiljsjury, en pensionärsjury, en miljöchefsjury samt en jury med motorjournalister. De utser var sin klassvinnare, och den bil som får högst sammanräknad totalpoäng vinner utmärkelsen miljöbästa bil 2009.

– Jag har aldrig varit med om en sådan snabb utveckling på miljö- och fordonsområdet. När president Obama går ut med att amerikanska bilar skall minska utsläppen med 30% på sex år så är det bra, avslutar Jakob Lagercrantz. Men exempelvis Volvo har med deras V50 nått 22% utsläppsminskning med samma bil på bara två år. Obama borde komma hit och lära.

För ytterligare information, kontakta Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.
Tfn: 0708- 173 808

Listan finns tillgänglig på Gröna Bilister hemsida:
/onclickcms/site/filerelay.php?cms_fileid=2262b3530e5e1acef150ff8435fbb2d8