Arjeplog förtjänar en andra stjärna

1/2: Arjeplog förtjänar en andra stjärna

Nu är det lättare att vara miljöbilist i Arjeplog! Det säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister med anledning av att kommunen nu har fått sin första etanolpump, den första pumpen i Norrbottens inland. Vid en förnyad granskning skulle Arjeplogs kommun därmed få två stjärnor av tio möjliga av Gröna Bilister.

Pressmeddelande 050201
 
Nu är det lättare att vara miljöbilist i Arjeplog! Det säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister med anledning av att kommunen nu har fått sin första etanolpump, den första pumpen i Norrbottens inland.  Vid en förnyad granskning skulle Arjeplogs kommun därmed få två stjärnor av tio möjliga av Gröna Bilister.
 
OKQ8 säljer nu etanol E85 på sin mack på Lappvallsvägen i Arjeplog. Därmed har ett viktigt hinder undanröjts, så att det nu blir lättare att ta miljöbilsansvar för både kommunen, företag och privatpersoner i kommunen. Pumpen har också stor betydelse för alla de som bilar till och från Norge och som tidigare har saknat tankmöjligheter mellan kusten och gränsen.
 
Det börjar bli lönsamt att ta miljöbilsansvar. Etanolbilar kostar inte mer än gammaldags fossilbilar i inköp och kostnaden per mil är faktiskt något lägre eftersom etanolen kostar under åtta kronor litern. När man inte hittar något tankställe för etanol, kan man utan problem tanka bensin, så det är helt riskfritt att ställa om från fossilt till förnybart, kommenterar Mattias Goldmann.
 
Gröna Bilister gav i december 2004 Arjeplog absolut bottenbetyg som miljöbilskommun, en enda stjärna av tio möjliga. Kommunen rekommenderades bland annat att följa det egna beslutet att ”Arjeplogs kommun ska föregå med gott exempel och arbeta för att den egna maskinparken successivt byts ut till miljövänliga alternativ”.
 
Arjeplogs Agenda 21 slår fast att ”Inköp ska präglas av resurssnålhet, miljövänlighet, optimerad användning och solidaritet med tredje världen”. Kommunen bör därmed ställa tuffa miljökrav på leverantörer av transporttjänster såsom färdtjänst och skolskjuts.
 
Gröna Bilister uppmanade också kommunen att etablera ett tankställe för
etanol E85, vilket alltså nu har skett.
 

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann,
070-309 00 45.

Läs Gröna Bilisters granskning av Arjeplog som miljöbilskommun:

Arjeplog [82 kB]