Bilsalongen i Beijing: Nu kommer kineserna!

27/4: Bilsalongen i Beijing: Nu kommer kineserna!

Kinas bilmarknad är nu världens största och Beijings bilsalong kanske den viktigaste för att ta tempen på vart bilindustrin är på väg. Gröna Bilisters utsände Mattias Goldmann är på plats och kommenterar.

– Europa håller på att bli frånåkt av Kineserna på miljöbilsområdet. Snart sagt varje kinesisk tillverkare har en elbil redo för marknaden medan européerna ännu är på prototypstadiet. Samma sak gäller laddhybrider, medan de förnybara bränslena inte alls gjort något avtryck här, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Volvos nya ägare Geely visade upp inte mindre än tre nya elbilar med litiumbatterier i de mindre storleksklasserna, och två laddhybrider, stora som en Volvo S60 respektive S80. Dessutom en sjuväxlad automatlåda med dubbelkoppling.

– Frågan i svensk media har varit om Volvo får fortsätta de elbilsprojekt man satt igång med bl.a. Vattenfall och med stöd av Energimyndigheten. Men det är mer intressant när Volvo kan dra nytta av Geelys elbils-, laddhybrids- och växellådsteknik. Däremot är Volvos kunnande om förnybara bränslen något som Geely bör dra nytta av, säger Mattias Goldmann.

– Kina har långtgående biobränsleambitioner. Även om det främst gäller etanol och biodiesel för låginblandning kan Volvos etanol- och biogasbilar skapa en ny nisch i Kina. Kina har flera miljoner biogasanläggningar och ligger långt framme i utvecklingen av etanol från cellulosa och avfall. Dessutom är deras mackstruktur fortfarande under uppbyggnad, så att man kan göra rätt från början och inte bygga fast sig i klimatbovarna bensin och diesel.

Geely offentliggjorde också att de avser tillverka Volvo i Kina, och att de räknar med att Volvo S80 ska ersätta Audi A6 som officiell statsbil.

Saab finns inte alls på mässan, men väl deras ägare Spyker.