Försöksbil når etappmål Motala

10/7: Försöksbil når etappmål Motala

Just nu färdas en försöksbil från Smygehuk i Skåne med mål att nå Riksgränsen med enbart biogas i tanken. Imorgon når försöksbilen etappmålet i Motala. Bakom försöket står Gröna Bilister som nyligen gett Motala åtta av tio möjliga stjärnor i en granskning av miljöbilssituationen i kommunen. Organisationen vill med försöket visa att biogas är ett bränsle för hela Sverige.

– Motala är ett föredöme för andra kommuner genom sina två tankställen för biogas placerade i två olika delar av staden. Med ett leende på läpparna kommer jag stanna för att tanka i Motala, säger biogasföraren Per Östborn från Gröna Bilister.

Biogas har 93 procent lägre klimatpåverkan än bensin och blev av Gröna Bilister nyligen utsett till miljöbästa fordonsbränsle 2009. För att visa på möjligheten att använda biogas i stora delar av landet kommer Gröna Bilister att försöka köra en VW Passat Ecofuel från Smygehuk i Skåne till Riksgränsen i Norrbotten. Målet är att klara sig med enbart biogas i tanken, något som Gröna Bilister tror är möjligt efter att en ny biogasmack i dagarna har öppnat i Sundsvall. VW Passat Ecofuel har blivit utsedd till miljöbästa bil 2009.

– Även om jag lyckas ta mig genom hela landet med biogas i tanken så är det fortfarande besvärligt att få tag på biogas i många län. Jag tycker att politiker runt om i landet ska bege sig till Motala på studiebesök och efter det anstränga sig mer för att öka tillgången till biogas, säger Per Östborn.

Resan genomförs med stöd av Svenska Gasföreningen.

Praktisk information

Etappmål i Motala: kl 10.00 lördagen 11 juli, Borensvägen 134, Karshults Reningsverk)


Resedagbok: Följ Per Östborns resedagbok på www.gronamobilister.se

Media är välkomna att närvara vid etappmålet i Motala.

För ytterligare information kontakta:
Per Östborn, förare till biogasbilen
Tfn: 0738-19 61 54

Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se