Försöksbil når etappmål Sundsvall

15/7: Försöksbil når etappmål Sundsvall

Just nu färdas en försöksbil från Smygehuk i Skåne med mål att nå Riksgränsen med enbart biogas i tanken. Imorgon når försöksbilen etappmålet i Sundsvall. Bakom försöket står Gröna Bilister som hoppas på att det ska bli möjligt att ta sig genom hela landet med biogas i tanken tack vare att en biogasmack i dagarna har öppnat i Sundsvall. Organisationen vill med försöket visa att biogas är ett bränsle för hela Sverige.

– Om inte Sundsvall hade öppnat en biogasmack nyligen hade vårt försök att ta oss från söder till norr med enbart biogas i tanken varit lönlöst. Om fler kommuner i norra delen av landet följer Sundsvalls exempel och öppnar biogasmackar kan vi göra en viktig insats för miljön, säger biogasföraren Per Östborn från Gröna Bilister.

Biogas har 93 procent lägre klimatpåverkan än bensin och blev av Gröna Bilister nyligen utsett till miljöbästa fordonsbränsle 2009. För att visa på möjligheten att använda biogas i stora delar av landet kommer Gröna Bilister att försöka köra en VW Passat Ecofuel från Smygehuk i Skåne till Riksgränsen i Norrbotten. Målet är att klara sig med enbart biogas i tanken, något som Gröna Bilister tror är möjligt efter att en ny biogasmack i dagarna har öppnat i Sundsvall. VW Passat Ecofuel har blivit utsedd till miljöbästa bil 2009.

– Även om jag lyckas ta mig genom hela landet med biogas i tanken så är det fortfarande besvärligt att få tag på biogas i många län. Jag tycker att politiker runt om i norra delen av landet ska bege sig till Sundsvall på studiebesök och efter det anstränga sig mer för att öka tillgången till biogas, säger Per Östborn.

Resan genomförs med stöd av Svenska Gasföreningen.

Praktisk information

Etappmål i Sundsvall: kl 14.30 torsdagen 16 juli, Preem/AGA Landsvägsallén


Resedagbok: Följ Per Östborns resedagbok på www.gronamobilister.se

Media är välkomna att närvara vid etappmålet i Sundsvall.

För ytterligare information kontakta:
Per Östborn, förare till biogasbilen
Tfn: 0738-19 61 54

Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se