Fortsatt miljöbilsboom

1/9: Fortsatt miljöbilsboom

Miljöbilsboomen fortsätter, med 273 procents ökning under augusti jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har 23 890 miljöbilar registrerats, motsvarande 12,9 procent av totalmarknaden. Gröna Bilister hoppas på ökad fart efter valet, särskilt om partierna slår fast att biobränslen långsiktigt ska vara billigare än bensin och diesel.

– Konsumenterna fortsätter att överträffa än en gång våra förväntningar. Vi hade räknat med att miljöbilsförsäljningen tillfälligt skulle bromsa upp inför valet, men den fortsätter att slå nya rekord, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister. Organisationens helårsprognos för miljöbilsförsäljningen är 45 000 bilar.
 
Gröna Bilister slår samtidigt fast att det finns utrymme för ytterligare miljöbilsökningar. Fortsatta trängselavgifter i Stockholm skulle öka miljöbilsförsäljningen, eftersom miljöbilarna är avgiftsbefriade. Åtskilliga kommuner börjar i dagarna delfinansiera miljöbilsinköp, bland dem Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Östersund. Dessutom har bland annat Peugeot och Renault aviserat att de kommer med etanolbilar inom kort.
 
– En fortsatt miljöbilsökning är betydelsefull för att minska bilismens klimatpåverkan, och därför är det viktigt att ökningen håller i sig så att det om något år är miljöbilen som är regel och den bränsleslukande bensinbilen som är undantag, säger Mattias Goldmann.
 
Gröna Bilister har tidigare varnat för att höjda etanolpriser hotar den positiva utvecklingen av antalet miljöfordon i Sverige, och därmed en av de intressantaste delarna av svensk industriell miljöutveckling. Farhågorna har hittills inte infrias, men Gröna Bilister uppmanar riksdagspartierna att ge en lägsta-pris-garanti för fossilfria bränslen, i syfte att stimulera miljöbilsförsäljningen, undvika onödig klimatpåverkan och slippa ett trafikantlett etanoluppror.
 
Mest sålda miljöbil under augusti var Saab 9-5 BioPower, följd av Ford Focus Flexifuel, Volvo V50 Flexifuel, Volvo V70 Bi-Fuel och Toyota Prius. Samtliga siffror är hämtade från branschorganet BilSweden.

FÖR VIDARE INFORMATION:
Gröna Bilisters presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45, ordförande Jakob Lagercrantz 0708-173 808.