Grattis Gävle, vinnare av European Mobility Award!

23/3: Grattis Gävle, vinnare av European Mobility Award!

Gävle är vinnare av European Mobility Award, EU:s pris för kommuners arbete för hållbara transporter. Gröna Bilister gratulerar till vinsten och uppmanar kommunen till nya krafttag.

Idag kungjorde EU:s miljökommissionär Janez Potočnik vilken av de tre finalister som blev vinnare av priset. Priset gick till den kommun “som gjort mest för att öka medvetenheten om hållbart resande och implementerat innovativa projekt som bidrar till skiftet till hållbar stadsmobilitet under Europeiska Mobilitetsveckan.” Över 280 kommuner över hela Europa tävlade om utmärkelsen.

Gröna Bilister poängterar värdet av att systematiskt informera om hållbara transporter, med Mobilitetsveckan som tydlig samlingspunkt. Gävles arbete för hållbara transporter dokumenteras av EU-kommissionen i en film som visades upp på prisceremonin i Bryssel. Bland annat organiserade Gävle “I Stan Utan Min Bil”.

– Gävles vinst är en viktig belöning till kommunens tjänstemän som arbetat för att sätta fokus på hur vi kan låta bilen stå oftare, men också till Gävleborna som deltagit och inspirerats, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister.

Tidigare har Gävles Trafikantvecka utsetts till Sveriges bästa arrangör och Gävles arrangemang ”I Stan Utan Min Bil” prisades i fjol av Union of the Baltic Cities. Kommunens egen beskrivning av arbetet 2009 lyder ”Klimatsmart i stan var temat för 2009 års vecka och den syftade till att lyfta fram alternativa färdsätt till privatbilen. Detta gjordes bland annat med Gästrikelopp, seminarier och four cross för allmänheten, Ambulansturné på skolor och teater för skolelever. Dessutom tog Trafikantveckan ett steg in i de sociala medierna med en blogg. Borgarskolans elever gjorde en film om Trafikantveckan.”

Gävle kommun var den tredje kommunen att skriva under Gröna Bilisters upprop ”Inte Bilen Under Milen”, med ett åtagande att aktivt verka för att minska bilens andel av de korta resorna.

– Stort grattis till Gävle och lita på att man redan nu förbereder en minst lika bra Mobilitetsvecka för i höst, säger Cecilia Carlqvist.