Grattis SAAB – nu börjar kampen om de energieffektiva miljöbilarna!

27/1: Grattis SAAB – nu börjar kampen om de energieffektiva miljöbilarna!

Gröna Bilister välkomnar Spykers köp av SAAB. Kombinationen holländska entreprenörer och svenskt miljökunnande kan mycket väl ge framtida bilar som med avancerad miljöteknik möter kommande bilköparkrav. Bilindustrins framtid har aldrig varit mer oförutsägbar vilket innebär att det finns en plats för miljöinnovatörer, menar Gröna Bilister som listar fem viktiga utmaningar för det nya SAAB.

– Hela den globala bilindustrin står inför en stor utmaning, och det är de skickligaste miljöinnovatörerna som blir vinnare på framtidens marknad. Ett mindre flexibelt bilföretag med stark miljökompetens och profil har goda chanser att lyckas, kommentarer Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.

När SAAB under 2005 lanserade sin etanolmotor i den gamla 9-5 modellen, var det något av en revolution. Miljönytta kombinerades med ökad prestanda vilket gjorde att företaget för första gången någonsin blev listetta på försäljningslistan av miljöbilar i Sverige. Gröna Bilister menar att utmaningen nu är att fortsätta i denna nisch och ta fram mer energieffektiva fordon för biobränslen. Vi vill se snålare etanolmotorer och mer fokus på miljö och säkerhet hand i hand.

– Saab har möjligheten att utveckla produkter med bra miljöprestanda som samtidigt är energieffektiva. Ett tydligt uppdrag till företagets ingenjörer att satsa på miljösmarta innovationer är en förutsättning för bilmärkets långsiktiga överlevnad, avslutar Jakob Lagercrantz.

Gröna Bilister önskelista till det nya SAAB:

1. Fortsätt satsningen på energieffektiva motorer för etanol, i mindre bilar!
2. Fortsätt utvecklingen av en plug-in-hybrid – kombinationen el – biobränslen är oslagbar!
3. Öppna för alla bränslen, både gasformiga och vätskor!
4. Jobba vidare på smarta bilar, där bilen blir en del av samhällets kollektivtrafik genom att exempelvis i bilen ha en display för kollektivtrafik, och möjlighet att via Internet boka infartsparkering.
5. Ta fram en miljöfolkbil – en special modell som möter de allra högsta miljökraven och visar vad som är möjligt till ett överkomligt pris.


För ytterligare information kontakta:

Jakob Lagercrantz, ordförande, Gröna Bilister
Tfn: 0708-173 808
E-post: jakob.lagercrantz@gronamobilister.se

Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se