Gröna Bilister applåderar: Linköping hyr ut sina bilar till allmänheten

11/9: Gröna Bilister applåderar: Linköping hyr ut sina bilar till allmänheten

Från 1 oktober kan privatpersoner hyra Linköpings kommuns bilar. Samtidigt byts alla kommunens bilpoolsbilar till biogasbilar, i samverkan med SunFleet Carsharing. Gröna Bilister är entusiastiska; fler kommuner bör ta efter, slår organisationen fast.

– Kommunen använder sina bilar vardagar och dagtid, medan de flesta privatpersoner framför allt kör kvällar och helger. Därför är det god hushållning att hyra ut kommunbilarna när de inte används. Dessutom betyder det att medborgarna får en möjlighet att smidigt testa gasbilar utan att binda upp sig, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.
 
25-26 gasbilar ställs i p-huset Akilles och andra p-platser nära stadshuset. Bilen bokas på Internet till en kostnad på cirka 30 kronor i timman. Man får hyra bilen två dygn i taget.
 
– Många behöver bil, men behöver kanske inte ständigt ha en bil stående på garageuppfarten eller parkeringen. Bilpoolen ger privatbilens fördelar utan allt det krångel och alla de kostnader som en egen bil för med sig. Dessutom vet vi att den som är med i en bilpool minskar sitt onödiga åkande kraftigt, till förmån för mer cyklande och kollektivtrafik. Det ger bättre miljö och inte minst bättre hälsa. Än bättre blir det förstås i Linköping, där alla bilpoolsbilarna drivs med lokalt producerad biogas, kommenterar Mattias Goldmann.
 
I Gröna Bilisters handbok ”Utmaning 2010” rekommenderas kommuner att skaffa miljöbilar och hyra ut sina fordon till allmänheten. Linköpings agerande är därmed ”helt enligt boken” och kommer att användas som positivt exempel av Gröna Bilister i deras arbete att påverka andra kommuner. Enda kommun som inte behöver påverkas är Göteborg; här finns sedan några månader samma modell som i Linköping.
 
Gröna Bilister har tidigare granskat Linköping ur miljöbilsperspektiv med betyget 8 av 10 möjliga, vilket innebär att man är landets femte bästa miljöbilskommun. Det nya beslutet innebär med största sannolikhet att Linköping vid nästa granskning får nio stjärnor och därmed går upp i delad Sverigeledning.
 
 
För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv inkl. Linköping

Handboken ”Utmaning 2010″ – beskrivning och beställning