Gröna Bilister berömmer Umeå kommun

22/10: Gröna Bilister berömmer Umeå kommun: Utmärkt med miljöbilspool öppen för allmänheten

Umeås kommun har fått återkommande kritik från Gröna Bilister, men nu är det dags för beröm: Den första januari invigs kommunens bilpool, även öppen för allmänheten.

Göteborg, Linköping, Mölndal och Nacka är några av de kommuner som hyr ut sina bilar till allmänheten. Genom att dela på bilarna, minskas kommunens kostnader, samtidigt som allt fler kan få tillgång till bil utan att behöva äga bil. Redan i mars 2007 diskuterade Umeås kommunledning att införa en bilpool öppen för allmänheten och den 1 januari 2009 öppnas den alltså, i regi av Sunfleet Carsharing.

Bilpoolen är i första hand till för kommunens personal, som istället för att köra egna bilar i tjänsten får tillgång till miljöbil. När kommunen inte använder bilarna kan de bokas av allmänheten.

– Kommuner och privatpersoner är lysande partners i en bilpool, eftersom kommunen främst behöver bilar vardagar dagtid och privatpersoner framför allt vill ha tillgång till bilen kvällar och helger. En sådan samverkan minskar det totala bilbehovet och ger kommunen mer pengar över till annat, säger Gröna Bilisters kommungranskare Mattias Goldmann.

Gröna Bilister uppmanar Umeåborna att se över om deras bilbehov kan täckas av att vara med i en bilpool eller hyra bil, istället för att äga egen bil.

– Genom att vara med i en bilpool, får man tillgång till bil när man behöver och slipper alla de problem det innebär att äga bilen. Dessutom vet vi att den som är med i en bilpool minskar sitt körande avsevärt, helt enkelt för att bilnycklarna inte bränner i fickan och man tänker över sitt användande lite mer. ƒn bättre är det förstås när bilpoolen enbart har miljöbilar, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.

Gröna Bilister har tidigare kritiserat Umeås kommun ur miljöbilsperspektiv. Kommunen är en av mycket få som fått sänkt betyg i organisationens miljöbilsranking, ner till fyra stjärnor. En av de många rekommendationerna var att inrätta en kommunal bilpool med miljöbilar, som kan hyras ut till allmänheten. När kommunen nu gör det, kan den räkna med höjt betyg i nästa granskning, som preliminärt presenteras i december.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45. Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se, Umeås finns på /onclickcms/site/filerelay.php?cms_fileid=e2d264634cd7294c0f95ae522ce41aeb Handboken ”Utmaning 2010” beställs från Gröna Bilister, 018-320 220.