Gröna Bilister: Biogasbil från Trollhättan stark utmanare för Miljöbästa Bil 2010!

21/12: Gröna Bilister: Biogasbil från Trollhättan stark utmanare för Miljöbästa Bil 2010!

Ana Trollhättan, Innovatum Teknikpark, Saab Powertrain, AVL och BRC Sweden kommer från våren 2010 att erbjuda en biogas-Saab för allmänheten. Gröna Bilister är starkt positiva till initiativet.

Från februari 2010 går det att köpa Saab 9-3 Sportkombi 1,8t Biopower i biogasutförande från ANA Trollhättan. Bilen kan köras på biogas, etanol och i nödfall bensin, så att miljönyttan är stor också när man är i delar av landet där det ännu saknas biogas.

Biogas är det bästa fordonsbränslet på marknaden, med 93 procent lägre klimatpåverkan än bensin, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets nya rapport. Dessutom minskar utsläppen av partiklar till nära noll och kväveoxiderna minskar med två tredjedelar. Därför är Gröna Bilister starkt positiva till ANAs kommande biogas-Saab.

 – Utan att föregå något, känns det som att biogas-Saaben blir en het kandidat till Miljöbästa Bil 2010. Att den kan köras på både biogas och etanol ger den en unik fördel, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister.

Biogas-Saaben tillverkas av ANA i Trollhättan och alltså inte av Saab själv. På samma sätt förhåller det sig med Volvos kommande gasbilar, som byggs av Alternative Fuel Vehicles och Stadspartner, medan Autoadapt i Nödinge bygger om Fiat till eldrift. Gröna Bilister bedömer att nischtillverkare snabbt kommer att öka inom miljöbilssegmentet.

– Det är väldigt glädjande att nischtillverkare som ANA insett att det finns en spännande marknad inom miljöbilssegmentet, som Saab verkar ha bedömt som för liten för att vara intressant i nuläget. Därmed skapas nya jobb i Trollhättan, samtidigt som konsumenten får fler miljöbra bilval att välja på, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister räknar med en snabbt ökande efterfrågan på biogas kommande år.

– Nu finns det bra gasbilar från bland annat Volvo, Volkswagen, Ford och Mercedes, och snart från Saab via ANA. Dessutom ökar antalet gasmackar snabbt, och vårt test nyligen visar att det går att ta sig genom praktiskt taget hela Sverige på enbart biogas, säger Cecilia Carlqvist.


För ytterligare information kontakta:
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se

Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister