Gröna Bilister först hyra första elhyrbilen, pressar regeringen ordna elbilsboom

12/4: Gröna Bilister först hyra första elhyrbilen, pressar regeringen ordna elbilsboom

Idag får Sverige sina första elhyrbil, genom OKQ8. Gröna Bilister är först att hyra den och är jublande glada över initiativet, och uppmanar regeringen att grunda för elbilsboom.

– Ibland kan man behöva ta bilen också i staden och då är det perfekt att hyra en elbil. Den bil som OKQ8 hyr ut räcker gott och väl för alla resor i staden. Sen ska vi inte sticka under stol med att det förstås är häftigt att vara bland de första att köra bil utan avgasrör, säger Martin Prieto Beaulieu, ansvarig för taxi och hyrbil i Gröna Bilister.

Samtidigt med OKQ8:s elhyrbil börjar Taxi 020 köra eltaxi, och för någon månad sedan blev en elbil för första gången någonsin Årets Bil i Europa. Gröna Bilister bedömer att 2011 kan bli året då elbilarna slår igenom, men bollen ligger hos regeringen.

– Om supermiljöbilspremien bara ges till privatpersoner och har så höga säkerhetskrav att inte en enda elbil på marknaden klarar dem, så blir det förstås ingen elbilsboom. Om regeringen sänker säkerhetskraven något och öppnar för företag, kan vi få tusentals bilar utan avgasrör, till glädje för miljö och hälsa, säger Martin Prieto Beaulieu.

OKQ8:s elbil är en Mitsubishi i-MiEV, samma bil som används för eltaxi. Till en början hyrs den hos OKQ8 Slussen. Hyrpriset inkluderar full laddning och kompensation av elens klimatpåverkan.

– Jag skulle troligen klara av 90% av mina resor med en elbil. Det är skönt att kunna göra i en bil utan avgasrör, säger Martin Prieto Beaulieu.

Premiären sker hos OKQ8 tisdagen 12 april kl 10, hos OKQ8 Slussen, Katarinavägen 16, Stockholm. Martin rullar iväg ca 10:30.

För ytterligare information: Kontakta Martin Prieto Beaulieu 0702-132 055. Gröna Bilisters kansli når du på 018-320 220.