Gröna Bilister genomför den största rankningen av miljöbilar

1/6: Gröna Bilister genomför den största rankningen av miljöbilar

Under tisdagen den 1 juni kommer Gröna Bilister att genomföra den årliga rankningen miljöbilar. I år är antalet bilar större än någonsin – inte mindre än 50 bilar har klarat Gröna Bilisters hårda miljö- och säkerhetskrav. <BR>

Bland bilarna på finns flera premiärer, och en världspremiär. För första gången finns en elbil som klarar högsta säkerhetskrav, och för första gången finns SAAB Trifuel 1.8 för provkörning. Bilen kan köras på fordonsgas, etanol och bensin, vilket gör den unik ibland världen.

– Vi är överväldiga över snabbheten i miljöutvecklingen inom fordonsindustrin, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister och projektledare. Under många decennier hände mycket lite. Nu har branschen på ett par år nått långt.

Rankningen av miljöbilarna utgår från en bruttolista som Gröna Bilister tagit fram. Säkerhetskraven är mycket hårda, och miljökraven för att hamna på denna lista är tuffare än den svenska miljöfordonsdefinitionen.

– Vi tycker regeringen gör fel som inte skärper miljöfordonsdefinitionen. En skärpning skulle hjälpa de bästa bilarna på marknaden framåt. Idag ger regeringen subventioner i onödan till utvecklingssteg som togs för flera år sedan. Det är de bästa som ska belönas, kommenterar Jakob Lagercrantz.

De kriterier Gröna Bilister utgår från är att bilarna som går på bensin eller diesel inte får släppa ut mer än 110 gram koldioxid per kilometer (miljöfordonsdefinitionen säger 120 gram), och biobränslebilar får inte släppa ut mer än 70 gram, omräknat enligt Naturvårdsverkets värde.

Till detta kommer hårda säkerhetskrav. Testresultatet enligt den frivilliga europeiska säkerhetsstandarden Euro NCAP ska vara bästa möjliga, dvs. fem stjärnor.

Listan är en kravnivå men vinnaren utses av fyra jurygrupper som representerar barnfamiljer, pensionärer, miljöchefer respektive motorjournalister. Det är till syvende och sist användaren som bedömer om bilen motsvarar de egna kraven.

Dessa jurygrupper bedömer bilarna utifrån egna kriterier och betygsätter de tre bästa. Högst totalbetyg blir totalvinnare. Dessutom får vi en vinnare i varje klass.

Vinnaren presenteras av Göteborgs stads kommunalråd, Anneli Hultén, torsdagen den 3:e juni klockan 15.00 på Gustav Adolfs torg, Göteborg.

Listan finns tillgänglig på Gröna Bilisters hemsida: www.gronamobilister.se/miljobastabilar