Gröna Bilister: Kräv dubbfritt för miljöbilsparkering, Karlstad!

7/9: Gröna Bilister: Kräv dubbfritt för miljöbilsparkering, Karlstad!

Karlstads gratis parkering för miljöbilar har bidraget till en snabb omställning av den lokala bilparken, med tydliga klimat- och hälsovinster. Nu överväger kommunen att kräva dubbfria vinterdäck på miljöbilarna, vilket Gröna Bilister stödjer utifrån den tydliga miljö- och hälsovinst det ger.

Karlstads miljöbilstillstånd har utvecklats enligt följande:

2004:             Karlstad utfärdade de första 2 tillstånden
2005              82 tillstånd
2006:             90 tillstånd
2007:             207 tillstånd
2008:             781 tillstånd

– Lokala miljöbilsförmåner har stor betydelse för att öka andelen miljöbilar och därmed minska trafikens klimatpåverkan. Men det räcker inte med att man har en miljöbil, den måste också tankas rätt och den bör ha däck som inte i onödan bidrar till dålig luftkvalitet. Därför stödjer vi kommunalrådet Åke Pettersson Frykbergs förslag om att kräva dubbfritt, säger Gröna Bilisters VD Cecilia Carlqvist.

Karlstad har tidigare fått beröm av Gröna Bilister för att man tagit bort avgiften för miljöbilstillståndet som gäller till år 2010, då förmånen ska utvärderas. Nu föreslår organisationen att miljöbilarna ska ara dubbfria och tankas rätt.

– Ingen ska kunna skaffa en etanol- eller gasbil, köra den på bensin och ändå få förmåner som gratis parkering. Karlstad borde täppa igen den luckan genom att kräva att man till minst 70 procent ska tanka på etanol eller biogas om bilen är avsedd för det. Det kräver redan Göteborg och Karlstad borde ta efter, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister slår fast att gratis parkering för miljöbilar är en av de viktigaste åtgärder kommuner kan vidta för att gynna grönare bilism. Andra kommuner med parkeringsförmåner för miljöbilar inkluderar Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Kalmar, Kristianstad, Helsingborg, Umeå, Östersund och Falun. Men denna stimulans ska inte vara för evigt, anger organisationen.

– Miljöbilar ska inte vara gynnade för evigt, när det blivit självklart att välja en bil som är mindre störande för klimat och hälsa bör förmånerna tas bort. Några år till räcker för att bidra till en lokal miljöbilsboom, förutsatt att regeringen gör sitt med en klar nationell stimulans, säger Cecilia Carlqvist.

 

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se