Gröna Bilister: Nu blir det lättare vara grön bilist i Ånge!

29/12: Gröna Bilister: Nu blir det lättare vara grön bilist i Ånge!

– Nu blir det lättare att vara miljöbilist i Ånge! Det säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister med anledning av att kommunen fått sitt första tankställe för etanol.

Ånge kommun har fått sitt första tankställe för etanol, på Statoilmacken i Borgsjö. De nya tankmöjligheterna applåderas av Gröna Bilister.

– Den som byter från bensin till etanol mer än halverar sin klimatpåverkan, utan att försaka något. Den kommande tankmöjligheten för etanol gynnar alltså alla de bilister som vill ta miljöansvar, men det vill till att politiker och bensinbolag ser till att det är billigare att tanka etanol än bensin – i nuläget förlorar man närmare en krona milen på att köra på etanol, även om det varit en lönsam affär under större delen av året, säger Gröna Bilisters kommungranskare Mattias Goldmann.

Gröna Bilister slår fast att tillgången på etanol bör innebära en ökad satsning på miljöbilar från Ånge kommuns sida.

– Nu finns det inga skäl för kommunen att vänta längre – sätt full fart i arbetet med att ställa om kommunens egen fordonspark till miljöbilar, och stimulera medborgarna att köpa miljöbil.

Den som byter från bensin till etanol minskar sina utsläpp av fossil koldioxid med drygt 50 procent, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets beräkningar. Vid en årlig körsträcka på 1 500 mil innebär det minskade utsläpp av fossil koldioxid med uppemot två ton. Att byta till etanol är alltså ett enkelt sätt att göra en stor miljöinsats, utan någon uppoffring. Samtliga etanolbilar har minst samma prestanda som motsvarande bensinbil, och om man någon gång inte hittar en etanolpump kan etanolbilen utan problem tankas med bensin.

Antalet tankställen för etanol är nu cirka 1300 och miljöbilsförsäljningen slår ständigt nya rekord, vilket innebär en minskad klimatpåverkan från bilismen.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45. Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.