Gröna Bilister: Nu blir det lättare vara grön bilist i Tierp!

11/8: Gröna Bilister: Nu blir det lättare vara grön bilist i Tierp!

– Nu blir det lättare att vara miljöbilist i Tierp! Det säger Gröna Bilisters VD Cecilia Carlqvist med anledning av att Tierp äntligen får sitt första tankställe för etanol.

Redan i december 2007 kritiserade Gröna Bilister Tierps kommun för att de inte aktivt verkat för att få ett tankställe för etanol – andra kommuner i ungefär samma storlek, som Sjöbo och Gotland, har varit mycket mer aktiva för att säkerställa tankställen.

Nu får kommunen sin första etanolpump, hos OKQ8. De nya tankmöjligheterna applåderas av Gröna Bilister som slår fast att kommunen nu kan sätta ytterligare fart på arbetet med att gynna grönare bilism.

–Varken kommunen eller normalbilisten i Tierp har med de nya tankmöjligheterna längre någon anledning att välja en bil som enbart kan gå på bensin eller diesel, säger Cecilia Carlqvist.

Den som byter från bensin till etanol minskar sina utsläpp av fossil koldioxid med 65 procent, enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Vid en årlig körsträcka på 1 500 mil innebär det minskade utsläpp av fossil koldioxid med nästan två ton. Att byta till etanol är alltså ett enkelt sätt att göra en stor miljöinsats, utan någon uppoffring. Samtliga etanolbilar har minst samma prestanda som motsvarande bensinbil, och om man någon gång inte hittar en etanolpump kan etanolbilen utan problem tankas med bensin.

I nuläget är det lönsamt att tanka etanol, men under våren har det tidvis varit billigare att tanka bensin, vilket Gröna Bilister protesterar mot.

– Det ska löna sig att göra rätt och det är dåligt av både regering och bensinbolag att det nu i snart ett halvår kostat extra att ta miljöansvar. Med sänkt moms på etanol eller höjd skatt på fossila bränslen kan det justeras omedelbart. Men på längre sikt kommer de fossila bränslena att bli dyrare så den som väljer en bil som kan tanka förnybart gör en god investering, säger Cecilia Carlqvist.

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se