Gröna Bilister positiva: Oskarshamn inför gratis parkering för miljöbilar

29/12: Gröna Bilister positiva: Oskarshamn inför gratis parkering för miljöbilar

Miljöbilar parkerar gratis i Oskarshamns kommun från årsskiftet, med ett parkeringskort som gäller i två år och kostar 200 kronor. Gröna Bilister är positiva – men kortet borde vara helt gratis.

– Lokala miljöbilsförmåner har stor betydelse för att öka andelen miljöbilar och därmed minska trafikens klimatpåverkan. Det visar statistiken över miljöbilsförsäljningen och våra samtal med traktens bilhandlare. Därför är det mycket positivt att Oskarshamn nu inför gratis parkering för miljöbilar, säger Gröna Bilisters kommungranskare Mattias Goldmann.

Drygt 40 kommuner har parkeringsförmåner för miljöbilar, varav flera kommuner förlängt tillstånden på sistone, men Stockholms stad och Eskilstuna avvecklat sina förmåner.

– Miljöbilsandelen av nybilsförsäljningen har ökat snabbt, men fortfarande är 98 av 100 bilar på gatan fossilbränsledrivna klimatbovar. Därför är det viktigt att påskynda omställningen med särskilda morötter ett tag till, och helt fel resonerat av de kommuner som nu avvecklar förmånerna.

Gröna Bilister är däremot kritiska till att tillståndet kostar 200 kronor.

– Avgiften gör parkeringsförmånen mindre attraktiv, samtidigt som administrationen att ta ut avgiften troligen kostar mer än vad man får in, säger Mattias Goldmann.

Gröna Bilister påpekar att miljöbilsförmåner som gratis parkering inte ska vara för evigt, utan är till för att påskynda omställningen till grönare bilism. När det blivit självklart att välja miljöbil, bör förmånerna successivt avvecklas. Andra kommuner med parkeringsförmåner för miljöbilar inkluderar Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Helsingborg, Umeå, Östersund och Falun.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45. Se också www.gronamobilister.se.