Gröna Bilister: Utmärkta krav på miljöbilsparkeringen, Karlstad!

23/9: Gröna Bilister: Utmärkta krav på miljöbilsparkeringen, Karlstad!

Idag beslutade Karlstads kommun att från årsskiftet begära att den som får gratis miljöbilsparkering också ska tanka bilen rätt. Dessutom ska miljöbilen ha dubbfria vinterdäck. Gröna Bilister stödjer beslutet och tillbakavisar oppositionens kritik.

Göteborg har sedan åtskilliga år tillbaks gratis parkering för miljöbilar, men kräver att etanol- och gasbilar till övervägande del ska tankas med rätt bränsle – inte bensin. Nu har Karlstads politiska ledning beslutat införa samma krav, med krav på 80 procents etanoldrift för etanolbilar. Dessutom ska kommande miljöbilstillstånd villkoras med att bilen har dubbfria vinterdäck. Gatu- och Fastighetsnämnden ska utforma kontrollerna.

– Lokala miljöbilsförmåner har stor betydelse för att öka andelen miljöbilar och därmed minska trafikens klimatpåverkan. Men det räcker inte med att man har en miljöbil, den måste också tankas rätt och den bör ha däck som inte i onödan bidrar till dålig luftkvalitet. Därför är vi mycket positiva till Karlstads beslut om att kräva rätt tankning och dubbfria vinterdäck, säger Gröna Bilisters VD Cecilia Carlqvist.

Karlstad har tidigare fått beröm av Gröna Bilister för att man tagit bort avgiften för miljöbilstillståndet som gäller till år 2010, då förmånen ska utvärderas. Gröna Bilister föreslog för ett par veckor sedan att miljöbilarna ska vara dubbfria och tankas rätt till 70 procent, innebärande att kommunen går längre än vad organisationen föreslagit.

– Det finns fortfarande fler bensin- än etanolmackar och vissa bilmärken begär att etanolbilen ska tankas med bensin någon gång om året, så sjuttio till åttio procent är en lagom nivå, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister förutser inga problem med uppföljningen av kravet.

– Karlstad kan begära att man med kvitton visar att man tankat rätt, testa bilens avgaser eller göra ett prov i tanken. Erfarenheterna från Göteborg visar att det räcker med stickprov för att de allra flesta ska göra rätt för sig. Dessutom vet vi att många miljöbilister välkomnar detta eftersom det får tyst på snacket om att man ändå kör på bensin, säger Cecilia Carlqvist.

Karlstads miljöbilstillstånd har utvecklats enligt följande:

2004:             Karlstad utfärdade de första 2 tillstånden
2005              82 tillstånd
2006:             90 tillstånd
2007:             207 tillstånd
2008:             781 tillstånd
2009:             406 tillstånd första halvåret

Gröna Bilister slår fast att gratis parkering för miljöbilar är en av de viktigaste åtgärder kommuner kan vidta för att gynna grönare bilism. Andra kommuner med parkeringsförmåner för miljöbilar inkluderar Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Kalmar, Kristianstad, Helsingborg, Umeå, Östersund och Falun. Men denna stimulans ska inte vara för evigt, anger organisationen.

– Miljöbilar ska inte vara gynnade för evigt, när det blivit självklart att välja en bil som är mindre störande för klimat och hälsa bör förmånerna tas bort. Några år till räcker för att bidra till en lokal miljöbilsboom, förutsatt att regeringen gör sitt med en klar nationell stimulans, säger Cecilia Carlqvist.

För ytterligare information kontakta:

Cecilia Carlqvist, vd, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se