Gröna Bilister välkomnar ARN anmälningar efter sulfatproblem i etanolbränsle.

10/11: Gröna Bilister välkomnar ARN anmälningar efter sulfatproblem i etanolbränsle.

Efter flera månader av korrespondens fram och tillbaka har de första anmälningarna till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN)nu skickats in av miljöfordonsägare som drabbats av sulfat i bränslet. Gröna Bilister har haft dialog med ett trettiotal förare, och funnit ett par fall som uppenbarligen har pengar att kräva från bränslebolag eller möjligtvis bilföretag.

– Det krävdes mycket förarbete för att komma i ett läge där en anmälan kan göras, kommenterar Karin Klingenstierna, styrelseledamot i Gröna Bilister. Vi hoppas att vårt stöd kan bidra till att miljöfordonsägarna får den ersättning de skall ha.

Någon gång under hösten 2009 uppstod problemen för vissa miljöfordonsägare. Spridarna i motorn satte igen, och det krävdes dyra reparationer för att får en fungerande motor.
 
Felet var nytt, men Gröna Bilister kunde spåra samma fel till USA under 2006. Här hade en alltför hög sulfathalt i etanolbränslet lett till att visa bilar och tankanläggningar fick problem.
 
I USA utvecklades snabbt en överenskommelse mellan marknadens aktörer, och problemet försvann. De europeiska marknadsaktörerna informerades samma år, där Gröna Bilister visat bevis på att både Svenska Petroleum Institutet och bilbranschen fick informationen.
 
– Under många år försökte man dölja problemet, kommenterar Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister, som specialstuderat vad som hände. Man hoppades att problemet inte skulle nå Sverige – nu försöker man bolla över ansvaret på de enskilda miljöfordonsägarna.

Orsaken till att problemet uppstod var att oljebolagen hösten 2009 började importera etanol från andra källor än Brasilien. Den brasilianska etanolen är naturligt sulfatfri.
 
För ytterligare information, kontakta:
Karin Klingenstierna, ledamot i Gröna Bilister styrelse. Tfn: 0706-69 31 95
Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister
Tfn: 0708-173 808
E-post: jakob.lagercrantz@gronamobilister.se