Gröna Bilister välkomnar Etanolvägen i Falkenberg: Utmärkt initiativ!

11/1: Gröna Bilister välkomnar Etanolvägen i Falkenberg: Utmärkt initiativ!

Falkenbergs kultur- och fritidsnämnd har beslutat att namnge en ny gata i Smedjeholmens industriområde Etanolvägen. Gröna Bilister är positiva till namnvalet som man ser som en del i omställningen från fossila till förnybara, klimatsmarta drivmedel – och man har en rad förslag på andra, kommande gatunamn.

– För att klara klimatmålen måste vi få effektivare bilar, köra mindre och byta till klimatsmarta biobränslen. Etanol är en viktig del i detta, och därför är det utmärkt att Falkenberg nu namnger en gata efter detta framtidsbränsle, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister.

Den som kör på etanol E85 mer än halverar bilens klimatpåverkan jämfört med om den går på bensin eller diesel, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets bedömning, baserad på att E85 i dagsläget görs av brasilianskt sockerrör. Klimatpåverkan minskar ytterligare om avfallsprodukter används, medan klimatnyttan blir lägre om vete används.

Gröna Bilister poängterar att etanol bara är en del i omställningen till hållbar bilism. Biogas är ännu bättre, medan biodiesel, eldrift och på sikt vätgas är viktiga komplement. Dessutom är det viktigt att bilisterna lär sig köra sparsamt och att det totala antalet bilmil minskar.

– Det finns alltså gott om nya namn för Falkenbergs kommande gator, konstaterar Cecilia Carlqvist.

Etanolförsäljningen har ökat snabbt under 2000-talet, men stått still det senaste året eftersom det till tider varit billigare att tanka bensin. Gröna Bilister räknar med att prisbilden snabbt förändras till etanolens fördel.

– Vi har haft den värsta depressionen sedan trettiotalet och det gjorde att oljan tillfälligt blev billigare igen. Men nu stiger oljepriset snabbt och både regeringen och oppositionspartierna anger att fossila drivmedel ska få höjd koldioxidskatt. Därmed blir etanolen jämförelsevis billigare, vilket gör att satsningar på etanolproduktion ligger helt rätt i tiden.

På marknaden finns etanolbilar i alla storleksklasser och från flertalet bilmärken. En etanolbil kostar i normalfallet knappast mer än motsvarande bensinbil och är befriad från fordonsskatt i fem år.

 

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se

Gröna Bilisters granskningar av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.

Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister