Gunvor G Ericson, Katrineholm, invigde kampanjen ”Inte Bilen Under Milen”

30/6: Gunvor G Ericson, Katrineholm, invigde kampanjen ”Inte Bilen Under Milen”

Idag startar kampanjen Inte Bilen Under Milen, lanserad av Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet och invigd av Gunvor G Ericson från Katrineholm, riksdagsledamot för miljöpartiet. Kampanjen ska få fler att avstå från bilen för de korta resorna, så att miljön och folkhälsan förbättras. Kommuner, företag och privatpersoner utmanas att gå med.

– För att lösa klimatfrågan måste vi bli bättre på att låta bilen stå. Inte Bilen Under Milen är en underbar slogan och ett viktigt förhållningssätt som jag hoppas att många vill ta efter, säger Gunvor G Ericson, miljöpartist och ledamot av socialförsäkringsutskottet.

Kampanjen invigdes högtidligt på Almedalen under tisdagen, med en representant från vardera politisk block som symboliskt befriade en inlindad cykel.

– Fysisk aktivitet är en grundpelare för vår hälsa, men inaktiviteten blir allt mer utbredd. Vi måste bli bättre på att källsortera våra resor, så att vi oftare rör på oss istället för att bara sätta oss i bilen, säger Anna Hertting, ordförande för Sjukgymnastförbundet.

Kampanjen Inte Bilen Under Milen fokuserar på de korta bilresorna, som ofta kan ersättas med cykel och gång, kollektivtrafik eller med att helt avstå från bilresan för att t.ex. ha ett telefonmöte.

– Sextio procent av våra bilresor är under fem kilometer, men många av våra korta bilresor är helt onödiga. Men att utmana folks beteende är bland det svåraste man kan göra säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Kampanjen invigdes högtidligt på Almedalen under tisdagen, med en representant från vardera politisk block som symboliskt befriade en inlindad cykel.

Kampanjen har en särskild sajt, intebilenundermilen.se, ett upprop där man som privatperson, företag eller kommun kan skriva under ett miljö- och hälsolöfte att försöka avstå från bilen för de korta resorna. Kampanjen kommer också att synas på vägtavlor, med slogans som ”Bli trädkramare utan att gå ut i skogen”, ”Varenda kotte kommer att tacka dig”, ”Levande spargrisar utmed vägarna varje onsdag” och ”Jaså, där går du och sparar pengar?”


För ytterligare information: Kontakta Anna Hertting, Jakob Lagercrantz 0708-173 808, Gunvor G Ericson 070-795 22 80

Foton från invigningen fås från Cecilia Carlqvist 070-271 35 17.