Höjning av priset på etanol; ytterligare ett svek mot miljöfordonsägarna

2/11: Höjning av priset på etanol; ytterligare ett svek mot miljöfordonsägarna

Idag höjer bensinbolagen priset på så kallad vinteretanol med 55 öre. Det gör att det blir 40-60 öre dyrare att köra en mil på E85 än på bensin. Vinteretanol är en etanolblandning med lite högre andel bensin för att undvika startproblem kalla och fuktiga vinterdagar.

– Detta är ännu ett svek mot miljöfordonsägarna och miljön, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister. Men det är dessutom ett svek mot en stark miljöutveckling som nu riskerar att helt avstanna. Regeringens passivitet är oförklarlig.

Idag är närmare 40 procent av alla nysålda bilar miljöbilar. Majoriteten av dessa går på icke fossila bränslen, i första hand etanol E85, med biogasen som en stark uppstickare under de senaste månaderna. När vinteretanolen introducerades förra året sjönk försäljningen av E85 med över 50 %.

Miljövinsten av att köra på E85 istället för bensin är mycket stor. Svenska myndigheter räknar med att klimatpåverkan är mindre än hälften om man kör på etanol. Den E85 som säljs i Sverige är dessutom verifierat hållbar – det ställs både miljökrav och sociala krav vid produktionen.

Gröna Bilister anser att tre aktörer har ett ansvar:

Regeringen som helt nonchalerat det faktum att höjda miljöbränslepriser hotar den svenska modellen. Genom att ta bort skatt på bensindelen i vinteretanolen skulle problemet vara borta.

Bränslebolagen som, om de menar allvar med sina ord om klimatåtaganden, måste säkra att biodrivmedel, som utgör endast 4 % av den svenska drivmedelsförsäljningen, inte tillåts bli dyrare än bensin.

Miljöfordonsägarna som tyvärr förra året valde bort etanoltankningen för att spara någon krona per mil.

 

Av de stora bensinföretagen har bara Preem valt att höja med ett lägre belopp, 40 öre. ST1 har också höjt andelen bensin i sin etanol, hittills dock utan någon prishöjning.

– Det är så många som satsat både engagemang och resurser i det svenska miljöfordonsundret, avslutar Lagercrantz. Skall de senaste 15 årens satsningar förspillas på grund av regeringens och bensinbolagens passivitet?

Det har satsats stora pengar på att lyfta den svenska miljöfordonsboomen. Regeringen har genom bland annat miljöfordonspremien gett miljöfordonsägarna en dryg miljard i stöd. Minst lika mycket har bensinbolagen satsat i utbyggnad av etanoltankställen.

För ytterligare information kontakta:

Jakob Lagercrantz, ordförande, Gröna Bilister
Tfn: 0708-173 808
E-post: jakob.lagercrantz@gronamobilister.se

Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister