Hyr miljöbil – välj Hertz, Avis eller OKQ8

27/3: Hyr miljöbil – välj Hertz, Avis eller OKQ8

Hertz, Avis och OKQ8 har miljöbilar för uthyrning i hela landet, tar inte extra betalt för bilarna och har ett genomtänkt miljöarbete. För påskens bilresor rekommenderar Gröna Bilister en miljöbil från dessa bolag – undvik Statoil, Europcar och Sixt, som har väsentligt lägre andel miljöbilar.

– Välj bort bensinbilen nästa gång du hyr, till förmån för en etanol- eller gasbil. De finns hos Hertz, Avis och OKQ8 i hela landet och kostar inget extra. Hyrbilsfirmor som inte tar miljöansvar ska inte heller ha kunder. Det säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz som idag presenterar organisationens hyrbilsrapport.
 
Gröna Bilisters undersökning visar att det nu är möjligt att hyra miljöbilar över hela landet, i flera storlekar och från flera stora hyrbilsfirmor. Merkostnaden för att hyra en miljöbil är liten eller obefintlig jämfört med hyra av motsvarande bensinbil. Hertz, Avis och OKQ8 har det mest ambitiösa miljöbilsarbetet, medan Statoil, Europcar och Sixt är långt efter.
 
– Allt fler hyrbilsfirmor inser att kunderna efterfrågar miljöbilar, särskilt för längre hyravtal. Men det är bara några Hertz, Avis och OKQ8 som har miljön som en central del av sin verksamhet, andra har miljön som ett extraerbjudande till den specialintresserade.
 
Ingen hyrbilsfirma klarar sig helt utan anmärkning; stickprov visar att alla firmor ibland har problem att hålla löften om miljöbilar. Dessutom kan den som hyr gasbil få bensin­­tanken fylld men gastanken tom och den som hyr en etanolbil få den fylld med bensin.
 
Gröna Bilister har fem tips för den som vill hyra miljöbil: 

1.      Begär alltid miljöbil när du hyr. Vi konsumenter bestämmer!

2.     Välj Hertz, Avis eller OKQ8, undvik Europcar, Sixt och Statoil.

3.     Vänd i dörren om du inte får miljöbil trots att du fått det bekräftat. Vad som lovats ska hållas!

4.     Kolla tanken. Gasbilen har ibland gastanken tom, etanolbilen är ibland fylld med bensin. Då är miljövinsten noll.

5.     Få en tankkarta. Än är mackarna utan biobränslen många. Med en karta i handskfacket slipper du tanka bensin.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz, tel 0708-173 808.

Presskontakt Mattias Goldmann har 070-309 00 45. 

Hela rapporten 

Vill du prenumerera på Gröna Bilisters nyhetsbrev? Anmäl dig här!