Inte Bilen Under Milen startar sin Sverigeturné

18/9: Inte Bilen Under Milen startar sin Sverigeturné

På måndag den 21 september startar kampanjen Inte Bilen Under Milen sin Sverigeturné. Bakom turnén står Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet. Kampanjen ska få fler att avstå från bilen för de korta resorna, så att vi får ett bättre klimat, friskare luft och bättre hälsa i Sverige. Kommuner, företag och privatpersoner utmanas att anta utmaningen.

– Vi vill inspirera fler att göra en insats för miljön, sin egen hälsa och sin ekonomi genom att inte ta bilen under milen och att göra onsdagen till en bilfri dag. Det är inte en grön tvångströja utan ett förhållningssätt där vi alltid ifrågasätter bilen för de korta resorna. Självklart kan man någon gång behöva ta bilen också för resor under tio kilometer, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister och ansvarig för projektet.

Kommuner och företag uppmanas underlätta för anställda att inte använda bilen i tjänsten, t.ex. genom att erbjuda förmånscyklar, ombytesrum på arbetsplatsen, välskötta och säkra cykelparkeringar under tak och möjlighet att distansarbeta när det är möjligt.

Kampanjen Inte Bilen Under Milen fokuserar på de korta bilresorna, resor som ofta kan ersättas med cykel eller gång, kollektivtrafik eller med att helt avstå från bilresan för att istället hålla t.ex. ett telefonmöte.

Praktisk information

Turnén kommer att besöka följande orter: Västerås, Örebro, Eskilstuna, Linköping, Gävle, Falun, Mora, Orsa, Torsby och Karlstad

Turnéstart: måndag 21 september kl 11.00 på Stora torget i Västerås.

Media är välkomna att närvara på samtliga orter.


För ytterligare information:
Kontakta Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister och ansvarig för projektet, tfn 070-271 35 17.

Kampanjen har en särskild sajt, www.intebilenundermilen.se .
Där kan man ett upprop där man som privatperson, företag och kommun skriva under uppmaningen.