Kampanjstart: Inte Bilen Under Milen

30/6: Kampanjstart: Inte Bilen Under Milen

Idag startar kampanjen Inte Bilen Under Milen, lanserad av Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet. Kampanjen ska få fler att avstå från bilen för de korta resorna, så att miljön och folkhälsan förbättras. Kommuner, företag och privatpersoner utmanas att gå med.

– Fysisk aktivitet är en grundpelare för vår hälsa, men inaktiviteten blir allt mer utbredd. Vi måste bli bättre på att källsortera våra resor, så att vi oftare rör på oss istället för att bara sätta oss i bilen, säger Anna Hertting, ordförande för Sjukgymnastförbundet.

Kampanjen Inte Bilen Under Milen fokuserar på de korta bilresorna, som ofta kan ersättas med cykel och gång, kollektivtrafik eller med att helt avstå från bilresan för att t.ex. ha ett telefonmöte.

– Sextio procent av våra bilresor är under fem kilometer, men många av våra korta bilresor är helt onödiga. Men att utmana folks beteende är bland det svåraste man kan göra säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Kampanjen invigdes högtidligt på Almedalen under tisdagen, med en representant från vardera politisk block som symboliskt befriade en inlindad cykel.

– Fysisk inaktivitet håller på att bli ett av våra allra största folkhälsoproblem, så en kampanj som denna är väldigt viktig. Slentriantänkandet gör att man alltför lätt hamnar bakom ratten, så jag hoppas att kampanjen kan få fler att förstå hur smart det är att låta bilen stå. Dessutom är den helt rätt i tiden, eftersom omvärlden har ögonen på Sverige genom ordförandeskapet i EU, säger Sven Bergström, centerpartist från Hudiksvall och ledamot av riksdagens trafikutskott.

– Jag tycker det är en härlig kampanj eftersom den knyter ihop mina två hjärtefrågor miljö och hälsa. Miljöfrågan har ofta handlat bara om naturen, som om inte vi var en del av den. Dessutom finns en jämställdhetsaspekt i det här, eftersom män står för merparten av bilresandet, säger Gunvor G Ericson, miljöpartist och ledamot av socialförsäkringsutskottet, och en av de första att skriva under uppropet.

Vid kampanjlanseringen utlovade de båda politikerna att arbeta för en gemensam hearing i riksdagen om hur det kan göras lättare att avstå från bilen för korta resor.

Kampanjen har en särskild sajt, intebilenundermilen.se, ett upprop där man som privatperson, företag eller kommun kan skriva under ett miljö- och hälsolöfte att försöka avstå från bilen för de korta resorna. Kampanjen kommer också att synas på vägtavlor, med slogans som ”Bli trädkramare utan att gå ut i skogen”, ”Varenda kotte kommer att tacka dig”, ”Levande spargrisar utmed vägarna varje onsdag” och ”Jaså, där går du och sparar pengar?”


För ytterligare information: Kontakta Cecilia Carlqvist, projektledare, tfn 070-271 35 17. Anna Hertting 0703-508 604, Jakob Lagercrantz 0708-173 808, Gunvor G Ericson 070-795 22 80 eller Sven Bergström 070-343 94 95. Foton från invigningen fås från Cecilia Carlqvist. Se även www.intebilenundermilen.se