Karlskogas och en rad andra kommuners gasbilssatsning tryggad

12/10: Karlskogas och en rad andra kommuners gasbilssatsning tryggad

Volvo har nyligen hotat med att lägga ner sin gasbils-tillverkning. Genom en storsatsning på gasbilar kan kommuner som har eller arbetar på att få lokal tillgång på biogas, som Karlskoga, aktivt bidra till att hotet inte förverkligas. Men även utan Volvo är tillgången på gasbilar god – Karlskogas och en rad andra kommuners gasbilsatsning är tryggad, slår Gröna Bilister fast.

– När regeringen presenterar sin statsbudget den sextonde oktober bör det finnas med klara satsningar på biogas, så att tillgången på tankställen förbättras och efterfrågan på bilar fortsätter stiga. På så vis kan Volvos tillverkning av gasbilar fortsätta. Men också Karlskoga och andra kommuner med lokal tillgång på biogas kan bidra till att rädda den svenska gasbilen, genom att klargöra att man systematiskt kommer att köpa och gynna gasfordon. Det säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.
 
Karlskoga är på god väg att få lokal tillgång till biogas, vilket Gröna Bilister aktivt uppmuntrar, som ett sätt för kommunen att både ta lokalt klimatansvar och minska sina kostnader för inköp av bensin och diesel. Volvos hot bör inte få kommunen att ändra sig, menar Gröna Bilister.
 
­- Det bästa vore om Volvo fortsätter att göra sina gasbilar. Men också utan Volvo finns det ett stort och växande antal bra gasbilar på marknaden. Skulle Volvo dra sig tillbaks är det mer synd om dem än om landets alltfler gröna bilister, säger Mattias Goldmann.
 
Gasbilar säljs idag av bl.a. Fiat, Iveco, Mercedes Opel, Volkswagen och Volvo. Det finns alltifrån små citybilar till stora sedaner och flera skåpbilar och minibussar med gasdrift. Samtliga gasbilar uppfyller alla de säkerhetskrav som ställs på andra fordon och när man inte hittar ett tankställe för gas kan de också köras på bensin.
 
För ytterligare information: Kontakta Mattias Goldmann, 070-309 00 45, mattias.goldmann@gronamobilister.se.

Läs Gröna Bilisters kommungranskningar