Klimatanpassa Vasaloppet!

24/2: Klimatanpassa Vasaloppet!

Vasaloppsarrangörerna har ingen strategi för att minska Vasaloppets klimatpåverkan, trots att evenemangets framtid hotas av klimatförändringarna. Vasaloppet är Sveriges största vinterevenemang med över 44 000 deltagare, vilket innebär att arrangörernas bristande klimathänsyn leder till kraftiga utsläppsökningar.

– Arrangörerna varnar för trafikkaos under Vasaloppsveckan, men uppmanar deltagarna i Stafettvasan att köra två bilar istället för att ge möjligheter att åka kollektivt eller ordna samåkning. I tidningen Vasalöparen ger arrangörerna till och med en av de sista klimatskeptikerna stort utrymme, kanske för att legitimera Vasaloppets svaga klimatprofil, säger Kristina Birath, styrelseledamot i Gröna Bilister och Vasaloppsåkare.

Senaste Vinter-OS var klimatneutralt, men Vasaloppet har inga sådana planer. De har inte ens någon plan för hur arrangemanget systematiskt skulle kunna minska sin klimatpåverkan, med deltagarnas resor som den troligen största klimatpåverkan. Gröna Bilister beräknar att minst en fjärdedel av deltagarna kör bil till och från tävlingarna, vilket med sträckan tur och retur Stockholm-Mora innebär utsläpp av ca 1 600 ton koldioxid.

– Det är dags för Vasaloppet att ta krafttag kring klimatfrågan. Till nästa år behövs en seriös plan för hur deltagarna ska kunna resa till och från loppen med minimal miljöpåverkan. Helst bör hela arrangemanget bli klimatneutralt, säger Kristina Birath.

Gröna Bilister poängterar att det redan i år finns åtminstone ett ljustecken – Kortvasan, arrangerad av ICA, innehåller ett tågpaket som väsentligt minskar denna deltävlings klimatpåverkan. Gröna Bilister är också försiktigt positiva till Vasaloppets val av Volkswagen som samarbetspartner, eftersom bilföretaget har flera miljöbilsklassade fordon.

Kristina Birath åker under lördagen TjejVasan och finns tillgänglig för media under helgen, dock med viss begränsning under själva loppet.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Kristina Birath 070-349 06 15 (presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45).