Miljöbästa Bil 2008 utsedd: Ford Focus Flexifuel

14/6: Miljöbästa Bil 2008 utsedd: Ford Focus Flexifuel

Ford Focus Flexifuel är Miljöbästa Bil 2008, utsedd av barnfamiljer, pensionärer, miljöchefer och biljournalister, i Gröna Bilisters regi. Det är tredje året i rad den etanoldrivna Focus vinner. På andra plats kommer Volkswagens gasdrivna Touran, medan ytterligare två etanoldrivna Ford delar tredjeplatsen.

– Grattis Ford till ett fantastiskt hat-trick! Focus Flexifuel lade grunden för den svenska miljöbilsboomen och är den bil som imponerar mest på Miljöbästa Bil-juryn. Bilen förtjänar en fortsatt plats på svensktoppen, där varje Flexifuel som säljs innebär ett viktigt steg i rätt riktning för bilmarknaden, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Ford Focus Flexifuel vinner Miljöbästa Bil 2008 totalt och är Miljöbästa Bil enligt Pensionärsjuryn. Ford S-Max Flexifuel är Miljöbästa Bil enligt Barnfamiljsjuryn, Ford Mondeo Flexifuel är Miljöbästa Bil enligt Biljournalistjuryn medan gasdrivna Volkswagen Touran 2.0 Ecofuel är Miljöbästa Bil enligt Miljöchefsjuryn.

– Olika grupper i samhället har olika önskemål och behov och det avspeglas i juryernas val, men de är helt överens om att bensin och diesel tillhör gårdagen. Ingen fossilbränsledriven bil fick en enda poäng av våra jurymedlemmar – en viktig signal till både konsumenter och biltillverkare, säger Jakob Lagercrantz.

Årets Miljöbästa Bil, Ford Focus Flexifuel, har fossila koldioxidutsläpp på 59 gram per kilometer, medan genomsnittet för svensk nybilsförsäljning är 181 gram per kilometer. Om hela bilparken hade samma utsläppsnivå som Miljöbästa Bil, skulle den svenska vägtrafikens utsläpp av fossil koldioxid minska med två tredjedelar.

Hos Ford är glädjen stor över att vinna såväl Miljöbästa Bil totalt som tre av fyra juryklasser.”Det känns jätteskönt att vi får utdelning för att vi var först ut – vi är ju redan på vår fjärde generation Flexifuel-fordon. Vi har jobbat väldigt intensivt med att ta fram miljöbilar i alla klasser där det finns många konsumenter, säger Nils Lekeberg marknadschef på Ford.

Miljöbästa Bil 2008 körs ett ärevarv på STCC-banan i Göteborg idag klockan 14.20 med Göran Johansson vid ratten.

Jurymedlemmarna har fått välja mellan samtliga bilar på marknaden som uppfyller regeringens miljöbilsdefinition, klarar fem stjärnor i Euro-NCAP:s krocktest, med minst två stjärnor för fotgängarskydd och antisladdsystem som standard. De har fått testa bilarna såväl på STCC-banan i Göteborg som i normal trafik.

Poängfördelningen totalt är:

1. Ford Focus Flexifuel: 15
2. Volkswagen Touran Ecofuel CNG: 13
3. Ford S-Max Flexifuel, Ford Mondeo Flexifuel: 10
5. Peugeot 308 SW Bioflex: 6 
 
Poängfördelningen per jurygrupp är:

Jurygrupp          1:a (10p)        2:a (5 p)       3:a (3p)

Barnfamiljer: Ford S-max Flexifuel, Volvo V70 2.0 Flexifuel, Volkswagen Touran 2.0 EcoFuel CNG

Pensionärer: Ford Focus Flexifuel, Seat Altea XL Flexifuel, Peugeot 308 SW Bioflex

Miljöchefer: Volkswagen Touran Ecofuel, Ford Focus Flexifuel, Volvo V50 Flexifuel

Biljournalister: Ford Mondeo Flexifuel, Mercedes B 170 NGT, Peugeot 308 SW Bioflex
 
Jury Barnfamiljer, uttagen av tidskriften Vi Föräldrar, består av Annika Kalmus, Elisabeth och Niklas Granhage, Johanna Starkenberg-Fröjd, Johanna Moberg, Peter Masurat, Jessika Petrén och Familjen Skoglund.

Jury Pensionärer består av Rune Blomgren och Per-Olof Staberg.

Jury Biljournalister består av Margareta Rost, Expressen, Anders Hultman, Svenska Dagbladet, Per Westergård, frilans och Thomas Berggren, Auto, Motor&Sport.

Jury miljöchefer består av Anders Roth, Trafikkontoret Göteborgs Stad,  Åsa Wilske, Göteborgs Hamn och Wilhelm Hardt, Scandic Hotels.

 
Gröna Bilister finns med på STCC i Göteborg, där man ställer ut ett tjugotal bilar som klarar miljöbilsdefinitionen och högsta säkerhetskrav.

För ytterligare information: kontakta: Jakob Lagercrantz 0708-173 808, Nils Lekeberg (Ford) 0733-33 13 10 (Mattias Goldmann, presskontakt 070-309 00 45).

Se kandidaterna till Miljöbästa bil 2008