Miljöbästa Bil: VW Passat TSI Ecofuel – med nya utmanare!

16/6: Miljöbästa Bil: VW Passat TSI Ecofuel – med nya utmanare!

Gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel är Miljöbästa Bil 2011, utsedd av fyra jurygrupper, i konkurrens med 40 andra miljöbilar. Omröstningen var rekordjämn och jurygrupperna oeniga – helt enkelt för att det finns fler bra miljöbilar än någonsin tidigare!

De fyra jurygruppenna röstade enligt följande:

Miljöchefer:

1. Volvo C30 Electric (el)

2. Volkswagen Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)

3. Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin)

Motorjournalister:

1. Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin)

2. VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)

3. Fiat 500 Twinair (bensin)

Barnfamiljer:

1. VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)

2. Audi A4 TFSI (etanol) och VW Touran TSI EcoFuel (gas/bensin)


65+:

1. Volkswagen Touran TSI Ecofuel (gas)

2. Audi A4 TFSI (etanol)

3. Ford Focus Flexifuel (etanol)

Sammantaget ger det följande poäng:

VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin) 20

Volkswagen Touran TSI Ecofuel (gas) 15

Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin) 13

Volvo C30 Electric (el) 10

Audi A4 (etanol), 10 (ingen topplacering)

Fiat 500 Twinair (bensin), Ford Focus Flexifuel (etanol) 3

– Stort grattis till Volkswagen som än en gång visat att det går att köra på gas med stora klimatvinster utan att göra avkall på vare sig prestanda, komfort, säkerhet eller utrymmen. Också Saab och Ana förtjänar en stor eloge för att vara först ut att kombinera gas- och etanoldrift, vilket räcker till en tredjeplats, och till Volvo, vars välbyggda och körglada elbil kom på fjärdeplats, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

På poängplats fanns var tre bilar som kan gå på gas, tre på etanol, två på bensin och en på el.

– Trots att fossilbränslebilarna dominerade finalfältets 41 bilar blev de helt frånsprungna av den nya och miljösmartare tekniken och de förnybara bränslena. Jurymedlemmarna var mycket tydliga; det är de förnybara drivmedlen och elen som hör framtiden till, säger Jakob Lagercrantz.

Jurygruppernas motiveringar följer nedan.

För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz 0708-173 808. Se även www.gronamobilister.se/miljobastabil.

Miljöcheferna
Som segrare fick vi Volvo C30 Electric med eldrift. En miljöbil som vi tycker är symbolen för det nytänkande som behövs idag. Volvo C30 Electric är motortekniskt innovativ och el är det bästa ur ett hållbarhetsperspektiv. En annan fördel är att tillgång till laddning finns över hela Sverige. C30 uppfyller inte fullt ut  de behov som jurygruppen definierat, trots att den har utmärkta köregenskaper, god bränsleekonomi och är den första elbilen som klarar alla säkerhetskrav. Ett positiv steg vore därför att utveckla denna teknik för fler mellanbilar med lite större utrymme till en rimlig kostnad.

Passaten är fortsatt ett av de bästa miljöalternativen och klart den mest intressanta gasbilen. Passaten har god miljöprestanda, utmärkta köregenskaper, god trafiksäkerhet, optimerad gasteknik och är en bil som passar alla. 

Saab Trifuel är ett bra exempel på hur man kan kombinera tre olika bränslen på ett innovativt sätt. Den ger också en flexibilitet att kunna användas med förnybara bränslen var du än befinner dig i Sverige. 


Vi har valt att prioritera bilar med låg klimatpåverkan, hög säkerhet och nytänkande. Vi fokuserade även på bilar som fungerar för tjänstekörning för flera personer och samtidigt kunna ta last vid behov. Bilarna har utvärderats under förutsättningen att de drivs med förnybara drivmedel och/eller innovativ teknik (t.ex. eldrift). Vi har uteslutit bilar med hög energianvändning, samt bilar som drivs med enbart bensin/diesel samt som inte uppfyller högt ställda krav på trafiksäkerhet.

Motorjournalisterna

10 poäng: Saab 9-3 Trifuel

Familjebil med möjlighet att köra tre bränslen, biogas, etanol, bensin. Räckvidd mer än 100 mil. Priset ej avskräckande. Rymlig nog för familjen. Kan köras på kretsloppsbränsle i Sverige, biogas eller på etanol (norra Sverige), bensin utomlands. Dessutom, 175 hästar och en smula körglädje.

5 poäng: VW Passat TSI EcoFuel

Stor familjebil, tidigare miljövinnare som inte blivit sämre med åren. Biogasmöjligheterna byggs nu ut och 150-hästarsmotorn är snål vid körning på bensin. Hög säkerhet, rymlig. Prismässigt fördelaktig, även som tjänstebil. 

3 poäng: Fiat 500 Twinair

Den tvåcylindriga motorn gör Fiat 500 Twinair till downsizingens mästare. Det radikala tänkandet visar att förbränningsmotorn har utvecklingspotential. Start-stopp-funktion kommer att göra snål ännu snålare. Liten, men kul bil att köra. Kult, rentav.

Barnfamiljer

1. VW Passat TSI EcoFuel 10p
VW passat har tagit fram en bil som ger körglädje med bra åkkomfort för fyra vuxna personer. Framstolarna ger bra stöd vid dynamisk körning och förarstolen kan fås med elektriskt 4 vägs svankstöd.  Passaten har ett  väl tilltaget kupéutrymme, lastutrymme med lastkrokar för både packning och barnvagnar för familjens semester. Ett stort plus är det rymliga glastaket och mugghållare som ger även baksätespassagerarna något att glädjas åt.

Interiören är stilren men avskalad och ger känsla av hög kvalitet. 

2. Audi A4 5p

I Audin finner vi mycket körglädje. Bilen följer varje rörelse och ger en skön åkkomfort både fram och bak. Det finns gott om plats i Audin men det är svårt för de minsta passagerarna att kunna se ut genom de små bakrutorna och sitt höga liv. I baksätena finns dessutom inga mugghållare och mittplatsen går knappt att sitta i.

3. VW Touran 5p  

En rymlig bil för hela familjen för upp till 7 personer. De sista två platserna kan fällas ner till helt plant lastgolv och man får då ett mycket stort bagageutrymme. I Touranen sitter man högt och det är lätt att ta sig in i baksätet via den stora dörren. Att köra Touranen är mycket trevligt och man sitter bekvämt om något för upprätt i baksätet. Bilen är följsam och trevlig att köra. För passagerarna i baksätet finns två stabila bord med mugghållare fästa på baksidan av framstolarna.

65+ (pensionärer)

Pensionärer är en stor och ganska heterogen grupp vilket ger vid handen att vid val av fordon så är behov och önskemål väldigt olika.

 

Volkswagen TSI Touran Ecofuel (gas)

Mycket goda köregenskaper med god väghållning och komfort. Välutvecklad motorteknik och små utsläpp. Bra instrumentering och bra sikt. Lätt att stiga in och ut ur. Bra insteg både fram och bak också för den som inte är fullt rörlig, men även stor och rymlig bil med plats för golfbagar.

Gas är även ett av de alternativa drivmedel som vi tror har framtiden för sig – framför allt om en övergång till biogas sker..Den som har långt till gasmack bör överväga den 5-sitsiga modellen, som har extrasätena utbytta mot en gastank.

 

Audi A4 TFSI (etanol)

Sedanmodell med fantastiskt goda köregenskaper, väghållning och komfort.  Bra och överskådlig instrumentering. Relativt stort bagageutrymme. En bil för dem som åker på långsemester.

Eftersom man sitter lågt är in- och ursteg svårare för dem som hunnit bli lite stelare i kroppen – men för de andra. Wow!

 

 

Ford Focus kombi flexifuel (etanol)

Lättlastad bil med goda utrymmen. Den nya, mindre (1,6/120)) versionen av etanolmotorn ger nästan lika stor effekt som den gamla (1,8/125) och är något snålare. Bra förarplats och mycket trevlig att köra. Det omfattande, inte särskilt dyra, förarassistanspaketet som finns som tillval rekommenderas