Miljöbästa hyrbilsföretag utsett: Hertz etta, men med minimal marginal

25/6: Miljöbästa hyrbilsföretag utsett: Hertz etta, men med minimal marginal

Det är lätt att hyra miljöbil, det kostar inget extra och hyrfirmorna tar ett allt bättre helhetsgrepp på miljöfrågorna. För sommarens bilresor rekommenderar Gröna Bilister en miljöbil från Hertz, med OKQ8 på andra plats. Inget av de granskade bolagen får längre underkänt

– Hyr en miljöbil i sommar! Det är lätt, kostar inget extra och kan drygt halvera din klimatpåverkan jämfört med om du hyr en gammaldags bensinbil. Miljöbilarna finns hos nästan alla hyrbilsfirmor, ett enormt framsteg jämfört med läget för bara ett år sen och säkert delvis för att vi satt firmorna under vår granskande lupp, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz som idag presenterar organisationens tredje årliga hyrbilsrapport.

Gröna Bilisters undersökning visar att det nu är möjligt att hyra miljöbilar över hela landet, i flera storlekar och från i stort sett samtliga större hyrbilsfirmor. Merkostnaden för att hyra en miljöbil är obefintlig jämfört med hyra av motsvarande bensinbil. Gröna Bilister bedömer att Hertz har det bästa samlade miljöbilsarbetet, medan Hyrbilen och OKQ8 redan passerat 50 procent miljöbilar.

– Vi rekommenderar i första hand Hertz, som mer än någon annan hyrbilsfirma miljön som en självklar och central del av företagets profilering. Men det har varit svårare att utse en vinnare än någonsin förut och de enda vi numera aktivt avråder från är Eurorent och Sixt som inte vill bli granskade av oss, säger Jakob Lagercrantz.

Ingen hyrbilsfirma klarar sig helt utan anmärkning. Firmorna har ibland problem att hålla löften om miljöbilar, Internetbokningen är inte alltid särskilt bra upplagd, den som hyr etanolbil kan få ­­tanken fylld med bensin, alltför få hyrbilsfirmor klimatkompenserar hyrbilen och få av firmorna har ett miljötänk som omfattar hela bilen och dess kringprodukter. 

Gröna Bilister har fem tips för den som vill hyra miljöbil:
Begär alltid miljöbil när du hyr. Vi konsumenter bestämmer!
Vänd i dörren om du inte får miljöbil trots att du fått det bekräftat. Vad som lovats ska hållas!
Fråga hur bilen tankats. Ju oftare frågan ställs, desto större ansvar tar bolagen för att en etanolbil inte fylls med bensin.
Fråga efter klimatkompensation. Erbjuds det inte, gör det via någon av de aktörer som Energimyndigheten rekommenderar!
Begär navigator. En navigator minskar onödigt körande, framför allt när man inte riktigt hittar – som det ofta är när man hyr bil.

Läs hela rapporten.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz, tel 0708-173 808.

Presskontakt Mattias Goldmann har 070-309 00 45.