Miljöbilar + 136 %

1/12: Miljöbilar +136 %

– Snart vill ingen längre ha en gammaldags bensin- eller dieselbil! Fördubblingen av miljöbilsförsäljningen är en triumf för miljön, framtidstron och vägran att rulla på i gamla hjulspår – och det är bara början. Utfasningen av bensinbilen slår nya rekord varje månad, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Under november såldes 1 796 miljöbilar, jämfört med 760 under samma tid i fjol. Hittills i år har miljöbilarna ökat med 82 procent, men ökningen accelererar och var i november 136 procent.

Ford Focus Flexifuel är månadens listetta, med 627 sålda bilar och Saab 9-5 BioPower tvåa med 478 bilar. I båda fallen säljer miljöversionen klart bättre än de varianter som endast kan köras på bensin. Saabs etanolbil är ny, medan Focus etanol mer än fördubblat sin försäljning jämfört med motsvarande period i fjol. Mest sålda hybridbil är Toyota Prius och mest sålda gasbil är Volvo V70 Bi-Fuel, båda med kraftiga försäljningsökningar jämfört med november i fjol. Samtliga siffror kommer från BilSweden.

– Den som kör en miljöbil minskar sina klimatpåverkande utsläpp med upp till 90 procent samtidigt som bränslekostnaden minskar med upp till en femma per mil. Flera av miljöbilarna kostar inte extra i inköp, samtidigt som man får gratis parkering i en rad kommuner, slipper Stockholms kommande trängselavgifter, får reducerat förmånsvärde och kommer att få lägre fordonsskatt. Skälen att inte välja en miljöbil tryter väldigt snabbt, säger Mattias Goldmann.

Som en service till konsumenter som vill byta till miljöbil, rankar Gröna Bilister årligen landets bilar ur miljösynpunkt. Årets totalvinnare är Fiat Punto Bipower, med Ford Focus Flexifuel som ”Marknadens val” och Saab 9-5 Biopower som ”Årets nykomling”.

Gröna Bilisters granskning visar att närmare 100 av landets kommuner inte har en enda miljöbil, vilket rimmar illa med de stolta miljöambitioner som många kommuner har men också är ett slöseri med skattemedel.

– För varje mil en kommun kör på bensin istället för etanol eller biogas, slösas i runda tal två kronor bort som hade kunnat göra nytta i skolan, vården eller miljöarbetet. Att inte byta till miljöbilar är bristande respekt mot miljön och skattebetalarna, säger Gröna Bilisters kommungranskare Mattias Goldmann.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.