Miljöbilar sätter All-time-high – Gröna Bilister reviderar upp prognosen

1/6: Miljöbilar sätter All-time-high – Gröna Bilister reviderar upp prognosen

Miljöbilsboomen fortsätter, med 16,6 procent av nybilsförsäljningen – all time high! Gröna Bilister reviderar upp sin årsprognos till 50 000 miljöbilar och spår att minst var femte nybil är en i miljöbil i slutet av året.

4 971 nya miljöbilar registrerades under maj, 16,6% av de totala nybilsregistreringarna. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma period i fjol. Gröna Bilister förutspår en fortsatt ökning.

– Vi kommer att få se fler all-time-high för miljöbilsförsäljningen under resten av året. Miljöbilsbonusen får öket genomslag och miljöbilarna får ytterligare skjuts när trängselavgifterna återinförs i augusti, men med undantag för miljöbilar, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister. Organisationen reviderar nu upp sin helårsprognos för miljöbilsförsäljningen till 50 000 bilar.

De fem mest registrerade miljöbilarna under januari-maj i år, enligt BilSwedens statistik, var

Saab 9-5 BioPower                       4 164             (4 157 i fjol)
Ford Focus Flexifuel                      3 398             (3 270)
Volvo V50 Flexifuel                       2 026             (2 569)
Toyota Aygo                                 1 235             (463)
Toyota Prius                                  1 006             (741)

Miljöbilsförsäljningen är fortsatt regionalt ojämn. Högst andel miljöbilar säljs i kommuner där miljöbilar har lokala förmåner som undantag från trängselavgifter eller gratis parkering, samt där det finns god tillgång till etanol eller biogas. Företag och myndigheter har varit tidiga i valet av miljöbilar, men miljöbilspremien för privatpersoner innebär att deras andel snabbt ökar, vilket gläder Gröna Bilister.

– En fortsatt miljöbilsökning är betydelsefull för att minska bilismens klimatpåverkan, och därför är det viktigt att ökningen håller i sig så att det om något år är miljöbilen som är regel och den bränsleslukande bensinbilen som är undantag, säger Mattias Goldmann.

Gröna Bilister har varnat för att höjda etanolpriser hotar den positiva utvecklingen av antalet miljöfordon i Sverige, och därmed en intressant del av svensk industriell miljöutveckling. Nu är etanolen klart billigare per mil, men Gröna Bilister uppmanar fortsatt regeringen att ge en lägsta-pris-garanti för fossilfria bränslen, i syfte att stimulera miljöbilsförsäljningen, undvika onödig klimatpåverkan och slippa ett trafikantlett etanoluppror.

Måndag den 4 juni presenterar Gröna Bilister årets upplaga av Miljöbästa Bil, som rankar bästa bil totalt och i varje storleksklass samt ”Juryns val”.

FÖR VIDARE INFORMATION:

Gröna Bilisters presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45, ordförande Jakob Lagercrantz 0708-173 808