Övik Taxi får beröm av Gröna Bilister – och kommunen uppmanas påskynda taxis omställning

3/11: Övik Taxi får beröm av Gröna Bilister – och kommunen uppmanas påskynda taxis omställning

Övik Taxi byter till miljöbilar och ska ha enbart miljöbilar om tre år. Gröna Bilister är positiva och uppmanar kommunen att kräva miljötaxi när de upphandlar transporttjänster för att påskynda omställningen.

Övik Taxi byter successivt till enbart taxi som framförs på förnybara drivmedel, vilket i nuläget innebär etanol eftersom Örnsköldsvik saknar tankmöjlighet för biogas eller biodiesel. Längre fram siktar Övik Taxi på att också ha eldrivna taxibilar, vilket finns i bl.a. Trondheim men ännu inte i Sverige. Gröna Bilister är starkt positiva och rekommenderar Öviksbor att välja Övik Taxi.

– En genomsnittlig taxibil går drygt 10 000 mil per år, så varje miljötaxi gör samma miljönytta som sju normala miljöbilar. Därför är det väldigt glädjande att Övik Taxi byter till miljöbilar, säger Martin Prieto Beaulieu, ansvarig för taxifrågor på Gröna Bilister.

Gröna Bilister uppmanar Örnsköldsviks kommun att kräva miljöbilar när de upphandlar förvaltningsresor, färdtjänst och skolskjuts, och att utreda förutsättningarna för att etablera ett tankställe för biogas, antingen med egen produktion eller med gas från Sundsvall eller Skellefteå.

– Kommuner och landsting står för ungefär hälften av taxis inkomster, framför allt genom färdtjänst och skolskjuts. Övik bör ta efter Linköping, Norrköping och Östersund och begära att taxi kör använder miljöbilar med förnybara drivmedel när de kör för kommunen. Egentligen är det ju orimligt att kommunen med skattepengar köper onödigt smutsiga, klimatförstörande transporter, säger Martin Prieto Beaulieu.

Enligt Naturvårdsverkets, Vägverkets och Konsumentverkets gemensamma bedömning, minskar bilar som framförs på etanol E85 klimatpåverkan med 56 procent jämfört med bensin (och drygt 50 procent jämfört med diesel), medan biogas minskar klimatpåverkan med 93 procent. Gröna Bilister har tidigare berömt Övik för det systematiska arbetet med att minska bilismens miljöpåverkan. Övik har bl.a. utsetts till ”Miljöbilsbästa kommun” av organisationen.

– Övik är duktiga och nu finns det också ett duktigt taxibolag i kommunen, konstaterar Martin Prieto Beaulieu.

För ytterligare information kontakta:

Martin Prieto Beaulieu, taxiansvarig hos Gröna Bilister.
Tfn: 0702-132 055
E-post: martin.prieto.beaulieu@gronamobilister.se


Foto på Martin Prieto Beaulieu som delar ut rosor till miljötaxi (fritt för publicering) rekvireras från vår hemsida, www.gronamobilister.se/press


Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister