Passat Ecofuel är miljöchefernas val som Miljöbästa bil 2009!

4/6: VW Passat Ecofuel är miljöchefernas val som Miljöbästa bil 2009!

Volkswagen Passat är den stora vinnaren i Gröna Bilisters årliga rankning av miljöbästa bilar. Den var även miljöchefsjuryns val. Deras motivering löd:

”Som överlägsen segrare fick vi Volkswagen Passat variant 1.8 TSI EcoFuel med gasdrift. En miljöbil som vi tycker är dels en mycket bra bil för de behov som jurygruppen definierat, samt att den har utmärkta köregenskaper och god bränsleekonomi, är motortekniskt innovativ och körd på biogas är den utmärkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Miljöchefernas bästa val!”

Fyra jurys hade att välja från ett trettiotal fordon som granskats av Gröna Bilister och som uppfyller högsta miljö- och säkerhetskrav. Bilarna testades den 2a juni av de fyra jurygrupper, som mycket detaljerat gick igenom de olika bilarna utifrån egna kriterier.

Jurygrupperna bestod av en barnfamiljsjury, en pensionärsjury, en miljöchefsjury och en motorjournalist jury. Dessa olika juryer representerar olika användargrupper i samhället, och använder olika urvalskriterier. Det var när deras enskilda betyg vägdes samman som Passaten stod som överlägsen segrare.

”De flesta företag har idag väl utarbetade miljöpolicies och när det gäller bilinköp är det viktigt att kunna kombinera företagens behov med miljökraven. Här har miljöcheferna en specialkompetens och därför är det extra glädjande att de rankar Passat EcoFuel högst”, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.

Gröna Bilister har genomfört miljöbästa granskningen sedan 1994. Förra året var Ford Focus 1.8 FFV vinnare.

Totalvinnare år 2009 var VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Miljöchefernas val: Volkswagen Passat variant 1.4 TSI EcoFuel,Ford Focus 1.8 FFV Volvo V50 1.8 F eller Volvo V70 2.5FT Bi-fuel Kinetic man

I Miljöchefsjuryn, som utsågs av Näringslivets Miljöchefer (NMC) ingick: Maria Blechingberg, Göteborg Energi; Susan Iliefski-Janols, SCA; Ove Erikson, Gatubolaget, Göteborg Stad och Annica Fredgren, ESAB.

Klassvinnare var:

Barnfamiljsjuryn: Ford S-Max 2,0 FFV

Pensionärsjuryn: Citroen C4 Bioflex

Miljöchefsjuryn: VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Motorjournalistjuryn: VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Listan med alla nominerade bilar finns på: www.gronamobilister.se

Alla klassvinnarna kommer att visas upp på racingbanan på Frihamnspiren i Göteborg klockan 12.00 idag torsdag.

För ytterligare information: kontakta Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister 0708 173 808